Puigdemont
NOS Nieuws

Spaanse regering vecht kandidatuur Puigdemont aan

De Spaanse regering vecht bij het Constitutioneel Hof in Madrid de kandidatuur van Carles Puigdemont als nieuwe regiopresident van Catalonië aan. Dat heeft vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría gezegd.

Volgens Madrid kan Puigdemont niet opnieuw leider van een Catalaanse regering worden, onder meer omdat er in Spanje een arrestatiebevel tegen hem loopt.

Puigdemont is de afgelopen dagen naar voren geschoven als de enige kandidaat door de Catalaans-nationalistische partijen. Volgende week dinsdag stemt het parlement van Catalonië over de benoeming.

Politiek asiel

Het is nog steeds onduidelijk of Puigdemont zelf bij die stemming aanwezig is. Hij verblijft nu in Brussel. De Spaanse vice-premier heeft nog eens gezegd dat Puigdemont meteen wordt gearresteerd als hij weer naar Spanje komt.

Puigdemont riep eind oktober de onafhankelijkheid van Catalonië uit. Omdat de regering in Madrid hem daarom wil vervolgen wegens rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden, ging hij naar Brussel. België is het enige land waar een inwoner van een ander EU-land politiek asiel kan aanvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl