Carles Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

Puigdemont vergadert met Catalanen per videoverbinding

Kan Carles Puigdemont worden beëdigd tot regiopresident van Catalonië? Dat is de vraag die het regionale parlement in Barcelona de komende dagen moet beantwoorden. Er is een meerderheid voor, maar Puigdemont is zelf niet aanwezig. Hij is uitgeweken naar Brussel omdat voor hem in Spanje gevangenisstraf dreigt. Vanochtend vergaderde hij via een videoverbinding met afgevaardigden van zijn partij 'Samen voor Catalonië'.

De partijen die voor afscheiding van Spanje zijn, haalden bij de verkiezingen op 21 december een meerderheid. Zij willen Puigdemont opnieuw tot regiopresident kiezen. En zolang hij in het buitenland verblijft, kan dat ook met een videoverbinding, zeggen ze.

Maar de Spaanse premier Rajoy heeft al aangekondigd, dat hij daar niet in mee zal gaan. Hij dreigt in dat geval het directe bestuur vanuit Madrid te verlengen. Ook juristen van het Catalaanse parlement vinden dat "een beëdiging via Skype" in strijd is met de wet.

Gevangenis

Een echt alternatief voor Puigdemont is er niet. Zijn belangrijkste bondgenoot, Oriol Junqueras van de linkse ERC, zit in de gevangenis voor zijn rol bij de strijd om onafhankelijkheid. Ook andere politici die door de separatisten als helden worden beschouwd, zitten vast.

De parlementsvergadering begon rond 11.00 uur. Sommige afgevaardigden dragen gele lintjes op hun kleding, een symbool van steun voor de politici die er niet bij zijn. Op de lege zetels hangen grote gele linten: vier leden van de vorige regioregering zitten net als Puigdemont in België, drie zitten in de gevangenis.

Gele linten in het parlement van Catalonië op zetels van politici die gevangen zitten

Roger Torrent van de linkse ERC werd tot voorzitter van het parlement gekozen. Daarna gaat het om een commissie die moet bepalen of Puigdemont zich kandidaat kan stellen als regiopresident, terwijl hij niet persoonlijk aanwezig is. De twee grootste pro-onafhankelijkheidspartijen kondigden gisteren aan dat ze Puigdemont willen kiezen.

Volmacht

De drie afgevaardigden die in de gevangenis zitten, willen per volmacht stemmen. Andere leden zouden dan namens hen kunnen stemmen, om de meerderheid van de pro-onafhankelijkheidspartijen te behouden.

Puigdemont schreef vanochtend op Twitter dat hij wil vechten voor zijn land. "Ze begrijpen alleen angst, geweld en dingen opleggen. We zullen hen leren dat er niets is dat de geest van een vrij, vreedzaam en democratisch volk kan buigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl