Olga Graf is een van de vier Russische schaatsers die mee mogen doen aan de Spelen EPA

Het IOC heeft bevestigd dat er 169 Russische sporters mogen deelnemen aan de Winterspelen komende maand in Zuid-Korea. De Russische sporters komen uit onder neutrale vlag onder de noemer 'Olympic Athletes from Russia' (OAR) en moeten aan strenge regels voldoen. Zo mogen ze geen Russische uitingen dragen en moeten ze een integriteitscode ondertekenen.

Onder de uitgenodigde sporters zijn volgens een in Rusland gepubliceerde lijst onder anderen de schaatsers Olga Graf en shorttracker Semen Jelistratov. In Sotsji deden 214 Russische sporters mee. Nederland stuurt 33 sporters naar Zuid-Korea.

Geen toppers

Het Internationaal Olympisch Comité heeft Rusland vanwege het omvangrijke dopingschandaal rond de vorige Winterspelen in Sotsji (2014) uitgesloten van deelname aan de komende editie. Maar omdat het IOC aantoonbaar schone atleten niet wilde weren van de Spelen is een speciaal panel in het leven geroepen.

Dat panel heeft sinds december ruim 500 Russische sporters onder de loep genomen. Alleen sporters van wie vast is komen te staan dat zij de afgelopen periode voldoende getest zijn, die geen enkele link met doping hebben gehad en over wie geen enkele twijfel bestaat zijn nu uitgenodigd om deel te nemen aan de Spelen.

Eerder deze week maakte Stanislav Pozdniakov, vicevoorzitter van het Russisch Olympisch Comité, al bekend dat er 169 Russische sporters op de lijst zouden staan. "Helaas niet onze grootste topsporters", zei Pozdniakov toen.

Onder meer de schaatstoppers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov, olympisch kampioen shorttrack Viktor An, olympisch kampioen biatlon Anton Sjipoelin en tweevoudig wereldkampioen langlaufen Sergej Oestjoegov zullen niet aanwezig zijn in Pyeongchang.

Viktor An mag niet naar de Olympische Spelen EPA

Hoger beroep

Ook is er nog een groep van 42 Russische sporters voor het leven geschorst door het IOC wegens overtreding van de dopingregels bij de vorige Winterspelen in Sotsji.

Zij zijn naar het CAS, het internationale hof voor sportrechtzaken in Zwitserland, gestapt om hun uitsluiting ongedaan te krijgen. Op dit moment loopt het hoger beroep van 39 sporters. Van drie biatleten is de zaak aangehouden.

Het CAS heeft toegezegd komende week met een uitspraak te komen. Onder de sporters die hopen alsnog naar Pyeongchang te mogen afreizen, behoren schaatsers Olga Fatkoelina, bobsleeër Aleksandr Zoebkov en langlaufer Aleksander Legkov.

STER reclame