NOS NieuwsAangepast

Anne-Maria is joods: 'Sommige mensen denken dat ik een demon ben'

"Hoe ziet het prototype jood er uit?", het is een van de eerste vragen in de les die Anne-Maria van Hilst geeft aan een groep studenten van het roc. De antwoorden van de jongeren liegen er niet om: "Joden hebben lelijke baarden, een gek hoedje en een grote neus."

Vanwege de Holocaustherdenking is er dit weekend veel aandacht voor het joodse geloof. Anne-Maria is joods en merkt juist in deze tijd dat er veel vooroordelen over haar geloof naar boven komen: "We zouden rijk zijn, allemaal bij de bank werken en het constant over de Tweede Wereldoorlog hebben."

We gingen langs bij een les van Anne-Maria met roc-studenten. Daarbij bezochten ze onder meer een synagoge. In de video hieronder vertelt Anne-Maria met welke vooroordelen ze tijdens die lessen regelmatig te maken krijgt:

Anne-Maria is joods: 'Sommige mensen denken dat ik een demon ben'

Ze begrijpt ergens wel waar het vandaan komt: "Er zijn maar 40.000 joden in Nederland, waarvan het grootste deel in Amsterdam woont. Veel mensen komen dus niet in aanraking met ons geloof. Dan kunnen er vooroordelen ontstaan.

Ook wijst ze op de slechte status van het joodse erfgoed in Nederland, vooral buiten de grote steden: "Er zijn daar niet genoeg jonge joden om het erfgoed op te knappen. Dus krijgen leegstaande synagoges een nieuwe functie, waardoor het jodendom nog minder in de samenleving te zien is. Dat vind ik jammer."

Mede daarom geeft Anne-Maria les aan de studenten van het roc over haar geloof. "Zo kom je met elkaar in contact en zien zij dat wij ook maar gewoon mensen zijn"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl