Philippe Sandler in het shirt van PEC Zwolle
NOS VoetbalAangepast

Waarom jaagt de halve eredivisie op Philippe Sandler?

Hij is 20 jaar oud en speelde pas zeventien duels in de eredivisie. En toch zit de halve eredivisie nu al achter hem aan. AZ zou zelfs een bod van anderhalf miljoen euro hebben neergelegd bij zijn club PEC Zwolle, maar dat werd weggelachen. Wie is Philippe Sandler, waar zo naarstig op wordt gejaagd?

Sandler groeide op in Amsterdam-Zuid. Zijn vader Anton, die geboren werd in Zuid-Afrika, bekleedt een topfunctie bij accountantskantoor Deloitte. Net als zijn broertje begon Sandler bij voetbalclub AFC. "Ik woonde in een kakbuurt", zei Sandler onlangs in De Stentor. "Maar ik ben geen kakker."

De eerste seizoenshelft van Philippe Sandler (PEC Zwolle)

Natuurlijk is het ook niet zijn achtergrond die hem interessant maakt voor de top van de eredivisie. In zijn tweede seizoen bij PEC Zwolle, dat hem wegplukte bij Ajax A2, maakt Sandler indruk op het veld. Veel indruk.

"Hij is een complete speler: hij is zeker niet langzaam, fysiek sterk en heeft een goede uitstraling", zegt Arno Vermeulen, chef voetbal bij de NOS over de 20-jarige verdediger. "En hij komt uit de opleiding van Ajax. Dan kan je dus ook voetballen."

Toch werd Vermeulen ook wel verrast door de ontwikkeling van Sandler. "Vorig jaar brak hij al een beetje door, maar stond hij ook wel bekend als een brokkenpiloot. Een verdediger die af en toe een slippertje maakt. Maar dit seizoen is hij een andere speler. Hij maakt heel weinig fouten - op die rare hakbal tegen Roda JC na - en is heel belangrijk in de opbouw."

Onder toenmalig bondscoach Dwight Lodeweges - tevens assistent van PEC Zwolle - debuteerde Sandler bij Oranje onder 20

Dat bleek volgens Vermeulen toen hij na vijf duels een hamstringblessure opliep. "Met Nicolás Freire als vervanger zag je meteen dat het voetbal stokte. PEC-trainer John Van 't Schip zag dat ook wel. Niet voor niets liet hij de net herstelde Sandler in de rust tijdens de uitwedstrijd bij NAC invallen voor Freire. En toen ging het weer lopen."

Verdedigend staat Sandler zeker zijn mannetje. Zo vocht hij in de topper tegen PSV stevige duels uit met Luuk de Jong. Duels die hij keer op keer won.

Uitgerekend in de wedstrijd waarin Sandler zijn klasse toonde, raakte hij geblesseerd. Na een onschuldig duwtje van Hirving Lozano eindigde de verdediger ongelukkig op het Zwolse kunstgras. Het verdict: gebroken sleutelbeen.

De blessure kostte hem zes duels, maar inmiddels heeft hij zijn rentree gemaakt. Vorige week stond hij thuis tegen NAC weer gewoon in de basis. En hield hij de nul.

Oktober 2014: Philippe Sandler als aanvoerder van Ajax A2

Grote toekomst

De twintiger is, kortom, een voetballende verdediger in de Ajax-traditie, stijlvol en af en toe (te) frivool. Eentje die bovendien kan bouwen op een echte voetbalmoeder, die veel voor hem regelt.

"Ik snap wel dat clubs als AZ en PSV achter hem aan zitten", aldus Vermeulen. "Veel zal afhangen van zijn mentaliteit. Sandler stond ook weleens ter discussie in de jeugdopleiding van Ajax. Dat kan hem in de toekomst helpen. Hij is gewend om te knokken."

De verdediger van PEC zou een grote toekomst tegemoet kunnen gaan, denkt Vermeulen. "Toen Virgil van Dijk 20 was, werd er veel meer aan hem getwijfeld dan nu bij Sandler. Hij zou zomaar eens een 'Van Dijkje' kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl