PVV-leider Geert Wilders bij een demonstratie in Rotterdam, waar de partij ook meedoet
NOS Nieuws

Kritiek binnen PVV op zoektocht naar nieuwe gemeenteraadsleden

Binnen de PVV is er kritiek op de manier waarop de partij mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat bevestigt een Kamerlid na berichtgeving daarover door De Telegraaf en RTL Nieuws. Intern zou er ergernis zijn over het feit dat de PVV meedoet in 30 gemeenten, waardoor de partij snel moet uitbreiden.

Volgens de PVV'er verlopen de zoektocht naar kandidaten voor de verkiezingen niet goed, omdat "de verkeerde mensen" de taak hebben gekregen de lijsten samen te stellen. Het Kamerlid zegt dat het daarom te verwachten is dat zich dubieuze kandidaten melden. De partij wil niet reageren op vragen over de interne kritiek.

Niet alle PVV'ers delen de bezwaren van hun kritische partijgenoten overigens. Andere Kamerleden zeggen tegen de NOS dat ze trots zijn dat de partij in 30 gemeenten meedoet. Zij zeggen dat alle partijen moeite hebben met het vinden en screenen van goede kandidaten. Vooral als een partij groeit, zitten er volgens hen soms rotte appels tussen.

Het is opmerkelijk dat PVV-Kamerleden naar buiten treden, al is het anoniem. Dat doen ze normaal gesproken nooit.

Politiek verslaggever Michiel Breedveld

De afgelopen maanden verwijderde de PVV twee kandidaat-gemeenteraadsleden kort na presentatie van de lijsten. Zo trok de partij eerder deze week een kandidaat in Rucphen terug, nadat bekend was geworden dat ze premier Rutte op Facebook had omschreven als een gek die ze wil opknopen.

In Rotterdam werd een lijsttrekker vervangen toen bleek dat hij er racistische denkbeelden op nahield. In Den Haag zou de selectie een rommeltje zijn en kunnen kandidaten niet met elkaar door een deur, meldde NRC twee dagen geleden.

"Het is opmerkelijk dat PVV-Kamerleden naar buiten treden, al is het anoniem", zegt politiek verslaggever Michiel Breedveld. "Dat doen ze normaal gesproken nooit. Het geeft aan wat ik al langer zie: ze zitten in hun maag met wat er met de PVV in de gemeenten aan de hand is."

Zorgen over niveau

De Telegraaf schrijft dat PVV'ers zich zorgen maken over het niveau van de kandidaten die zich aanmelden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Tegen RTL zegt een Kamerlid dat de screening voor kandidaten "helemaal niets voorstelt" en dat Wilders "niet weet wie hij allemaal binnenhaalt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl