ANP
NOS NieuwsAangepast

Rutte na hackoperatie AIVD: nieuwe aftapwet moet er komen

Premier Rutte vindt het "ontzettend belangrijk" dat de nieuwe aftapwet doorgaat. De AIVD en de MIVD krijgen daardoor meer bevoegdheden om informatie af te tappen.

Rutte zegt dat naar aanleiding van het nieuws dat de Nederlandse inlichtingendiensten de FBI aan cruciale informatie hebben geholpen over Russische hackers. Op dat bericht wil hij verder inhoudelijk niet ingaan.

'Het is geen hobby'

Hij wil wel kwijt dat de veiligheidsdiensten nu misschien "geïsoleerd" iets tegen cyberaanvallen kunnen doen, "maar niet de bevoegdheid hebben om vervolgonderzoeken te doen en dat is echt een groot probleem. Je wilt toch weten: wat zijn de patronen, wat zit erachter."

"Willen we het land veilig houden dan is het nodig dat de veiligheidsdiensten de bevoegdheid krijgen die ze in andere landen inmiddels ook hebben. Dat is echt ontzettend belangrijk. Het is geen hobby, het is echt nodig."

Wat moet je weten over de nieuwe aftapwet?

De minister-president snapt de zorgen over de privacy, bijvoorbeeld van de mensen achter het referendum dat op 21 maart over de nieuwe wet wordt gehouden. "Privacy raakt mij net zozeer als iedereen. Ik wil niet dat de overheid willekeurige informatie kan verzamelen als daar geen aanleiding toe is. Als ik me aan de wet houd, mijn belastingen betaal en op tijd mijn paspoort en rijbewijs aanvraag, dan wil ik verder van de overheid geen last hebben."

Volgens hem zitten er voldoende waarborgen in de wet om de privacy te bewaken. "Maar als je vervolgens zegt dat er helemaal niets kan, dan gaat dat enorm knellen met een van de belangrijkste taken die we als staat hebben, het land veilig houden."

'Spionagethriller?' Premier Rutte kan er niets over zeggen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl