Van links naar rechts: Nicky Campbell, Huw Edwards, Jeremy Vine en John Humphrys BBC

Zes mannelijke BBC-presentatoren zijn akkoord gegaan met een lager salaris vanwege de rel over een vrouwelijke collega die zich onderbetaald voelde. Het gaat om onder anderen Jeremy Vine, die de populaire quiz Eggheads presenteert.

Het nieuws volgt op de bekendmaking van BBC-correspondente Carrie Gracie dat ze haar post in China opgeeft omdat ze minder betaald krijgt dan mannelijke collega's. Het besluit van Gracie leidde tot een discussie over gendergelijkheid op de werkvloer.

De BBC en de zes presentatoren zijn nu in overleg tot een lager salaris gekomen, zegt de Britse omroep. "We zijn Huw Edwards, Nicky Campbell, John Humphrys, Jon Sopel, Nick Robinson en Jeremy Vine erg dankbaar", staat in een verklaring. "Het zijn geweldige journalisten en presentatoren, die een echte band hebben met het publiek. We zijn er trots op dat ze bij de BBC werken."

Acht ton

Eggheads-presentator Vine zegt in een reactie dat hij achter het besluit staat. "Dit moet worden geregeld en ik steun mijn vrouwelijke collega's."

Vine was van het zestal degene met het hoogste salaris: hij verdiende ruim 800.000 euro. De minst verdienende was Noord-Amerika-correspondent Sopel, met ongeveer 250.000 euro per jaar. Onbekend is hoeveel de zes nu moeten inleveren.

STER reclame