ANP | Moeder, zus en vader van Nicky Verstappen tijdens de persconferentie

De politie roept alle mannen in Landgraaf op om deel te nemen aan het verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Gisteren meldde de regionale nieuwssite 1Limburg al dat het dna-onderzoek fors wordt uitgebreid. De politie heeft nu bekendgemaakt dat de focus vooral op Landgraaf ligt.

In totaal worden 21.500 mannen van 18 tot 75 jaar opgeroepen. Behalve in Landgraaf gaat het om mannen in Heerlen, Brunssum en Heibloem, het dorp waar Nicky Verstappen voor zijn gewelddadige dood woonde.

In onderstaande video leggen we uit hoe een dna-verwantschapsonderzoek werkt:

Hoe werkt dna-verwantschapsonderzoek?

Het lichaam van de jongen van 11 werd in augustus 1998 op de Brunssummerheide gevonden. De politie en het Openbaar Ministerie gaan ervan uit dat de dader bekend was in het gebied en dat de dader wist dat er kinderen verbleven op de kampeerplaats op de Brussummerheide.

Een 100 procent dekking van het dna-onderzoek is volgens het OM onmogelijk, omdat daarvoor veel te veel mannen moeten worden opgeroepen, zoals duizenden recreanten die in het gebied kwamen.

Omdat de politie ervan uitgaat dat de dader bekend was in de omgeving, zou het onderzoek idealiter binnen een straal van 5 kilometer rond de vindplaats worden gehouden. Ook een deel van Duitsland valt binnen dat gebied, maar volgens de Duitse wet mag een grootschalig dna-onderzoek daar niet worden gehouden.

'Dader uit het zuiden'

Uiteindelijk hebben deskundigen naar mogelijke scenario's gekeken en geconcludeerd dat het aannemelijk is dat de dader uit de omgeving van of uit Landgraaf komt. Het lichaam van Nicky werd gevonden aan de zuidkant van de heide, waar ook Landgraaf ligt.

In een van de scenario's heeft de dader Nicky in die richting meegenomen. In een tweede scenario, waar meerdere aanwijzingen voor zijn, is hij enige tijd meegenomen en later teruggebracht naar de heide. "De meest waarschijnlijke terugrijroute is dan vanuit het zuiden", zei de officier van het OM.

Verwantschapsonderzoek Nicky Verstappen

Drie weken

Het verwantschapsonderzoek begint op zaterdag 24 februari. De politie heeft drie weken uitgetrokken voor het afnemen van wangslijm. Dagelijks zijn die periode honderd medewerkers van de politie bezig met het onderzoek.

Femke Verstappen, de zus van Nicky, vraagt iedereen die opgeroepen wordt voor het onderzoek mee te doen. "We weten dat we Nicky er niet mee terugkrijgen, maar we hopen dat we eindelijk na zo veel jaren een antwoord krijgen. Dus doe allemaal mee."

Femke Verstappen: doe alsjeblieft allemaal mee

Het NFI, dat de dna-monsters gaat onderzoeken, verwacht zes tot twaalf maanden nodig te hebben voor het onderzoek.

STER reclame