RTV Oost

#MeKoe, #SaveHermien, #KoeHermien. Je hebt een van deze hashtags vandaag misschien al voorbij zien komen op je timeline. Op sociale media gaat het veel over koe Hermien. De ontsnapte koe loopt al weken los in de bossen bij Lettele, in Overijssel. Ze is iedereen te slim af, want tot nu toe heeft niemand haar weten te vangen.

Wat is er aan de hand? Begin december moest koe Hermien naar de slacht, maar vlak voor het vervoer naar de slachterij, wist ze te ontsnappen, schrijft De Stentor. Dierenartsen met verdovingsgeweren, jagers en de politie hebben het dier proberen te vangen, maar zonder resultaat dus.

Boer hoopt dat Koe Hermien zich weer bij een kudde voegt

Cowfundingsactie

Inmiddels is de Partij voor de Dieren een 'cowdfundingsactie' gestart om Hermien te redden van de slacht. "Hermien vecht voor haar leven en wij gaan haar daarbij helpen. Ze herinnert ons allemaal aan een belangrijke les: geen enkel dier wil naar de slacht", zegt Esther Ouwehand op de site van de partij.

Een nobel streven, vindt Bernice Bovenkerk, universitair docent Dierethiek en Dierenwelzijn aan de Wageningen Universiteit, maar ook een beetje hypocriet. "Omdat deze koe een gezicht heeft en een naam en iets uitzonderlijks doet wordt zij misschien gespaard, maar hoe zit het dan met die andere dieren?"

Toch hoopt Bovenkerk dat koe Hermien ervoor zorgt dat het de discussie over wat er met koeien gebeurt openbreekt. "De meeste mensen willen het niet weten. Vergelijk het met die verborgen camerabeelden die uit slachthuizen komen: het is confronterend en toch stoppen we het weg. We willen niet weten dat we een belangrijke verandering moeten maken om het op te lossen. Zoals het stoppen met vlees eten."

Op sociale media is veel steun om koe Hermien te redden. Van zowel vleeseters als niet-vleeseters. "Als het dier een gezicht krijgt dan willen mensen in actie komen", zegt Bovenkerk. "Het dier heeft bepaalde karaktereigenschappen, is waarschijnlijk heel slim. Ze komt alleen 's nachts tevoorschijn als er niet gejaagd mag worden. Het laat zien dat een koe een eigen wil heeft en zelf beslissingen kan nemen."

Er zijn ook mensen die in hun reacties laten doorschemeren het ietwat hypocriet te vinden dat er zoveel steun is om Hermien te redden.

Met het geld wil de Partij voor de Dieren Hermien naar een koeienrusthuis brengen, dat volledig draait op donaties. De eigenaar van Hermien heeft al laten weten dat hij de koe wil afstaan aan het rusthuis. Maar dan moet ze natuurlijk wel eerst worden gevangen. Aan RTV Oost laat de eigenaar weten dat hij volgende week voor het laatst wil proberen zijn koe te vinden en te verdoven. Als dit mislukt, wacht hij tot Hermien zelf besluit terug te komen.

STER reclame