NOS NieuwsAangepast

Opnieuw beelden dierenmishandeling in Vlaams slachthuis

Opnieuw zijn beelden naar buiten gebracht van dierenmishandeling in een Vlaams slachthuis. De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft een video gepubliceerd waarop te zien is hoe runderen mishandeld worden in een slachthuis in Izegem. Eind maart kwam Animal Rights al met beelden waarop wreedheden te zien waren bij een varkensslachterij in Tielt.

Vlaamse inspecteurs van de afdeling dierenwelzijn gaan naar aanleiding van de beelden direct langs bij het slachthuis. Ook de overkoepelende organisatie van de Belgische vleeshandel start een onderzoek.

De beelden uit Izegem, die met een verborgen camera zijn gemaakt, tonen hoe werknemers van het slachthuis runderen systematisch bewerken met elektrische schokken. Die methode mag volgens de voorschriften alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt. Om de dieren in de ruimte te krijgen waar ze worden gedood, worden ze op gevoelige plekken mishandeld met stokken, onder andere door ze in de anus te prikken.

Ook worden runderen onverdoofd opgetakeld aan slachthaken, en vervolgens gekeeld. Animal Rights eist dat het slachthuis gesloten wordt en dient bij de inspectiedienst een klacht in.

De directie van het slachthuis heeft aan de Belgische media laten weten dat zij de beelden nog niet heeft gezien, maar dat alles in het bedrijf volgens de regels gebeurt.

Rotte appel

Minister Weyts van Dierenwelzijn heeft de inspectie opgedragen om de situatie in het slachthuis in Izegem te onderzoeken. Hij reageert in de Belgische pers geschokt op de nieuwe beelden. "We hebben de regels verscherpt, nu moeten ze juist nog nageleefd worden. Er zitten altijd een aantal rotte appels in de mand", zegt hij, verwijzend naar de aanscherping van regels voor de behandeling van slachtdieren na de ophef rond Tielt.

Volgens Animal Rights is het vlees uit het slachthuis vooral bestemd voor Belgische supermarkten. Een klein deel gaat naar de groothandel Makro in Nederland, en wordt dus in de Nederlandse horeca gebruikt. De Makro heeft inmiddels laten weten per direct geen vlees meer te halen uit het betreffende slachthuis.

Koeien zwaar mishandeld in Vlaams slachthuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl