Pensioenfondsen ANP

De meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in een plan van 50Plus om kortingen op pensioenen te voorkomen. 50Plus diende ruim een jaar geleden een initiatiefwet in om de zogenoemde 'rekenrente' tijdelijk te verhogen en de Kamer sprak daar vandaag over.

De rekenrente wordt gebruikt om te bepalen of pensioenfondsen in de toekomst nog genoeg geld in kas hebben. De rekenrente is laag, waardoor fondsen soms gedwongen worden uitkeringen te verlagen.

Europese Centrale Bank

De indiener van de initiatiefwet, Van Rooyen, pleit voor een tijdelijke verhoging van de rente naar 2 procent, waardoor de 'dekkingsgraad' stijgt en verlaging van uitkeringen wordt voorkomen.

50Plus benadrukt dat de pensioenfondsen grote vermogens hebben, en dat die ook zijn gestegen, maar dat gepensioneerden daar niets van terugzien. Volgens 50Plus houdt de Europese Centrale Bank de rente onnodig laag, met negatieve gevolgen voor de Nederlandse pensioenen.

Toekomstige generaties

Regeringspartij VVD vindt het plan van Van Rooijen riskant. Volgens Kamerlid Van der Linde komt het voorstel erop neer dat de ontwikkeling van de rente in de markt wordt genegeerd. Hij vindt dat de pensioenen van toekomstige generaties daardoor onnodige risico's lopen.

Kamerlid Van Weyenberg van coalitiepartner D66 waarschuwde voor "herverdeling tussen generaties". Hij sprak van "je nu rijk rekenen met de rente van de toekomst".

Ook CDA-woordvoerder Omtzigt ziet niets in een tijdelijke maatregel voor vijf jaar. Bovendien is volgens hem de situatie voor de pensioenfondsen niet zo slecht als sommigen denken. Hij benadrukte dat bij de huidige stand van zaken de meeste pensioenfondsen niet hoeven te korten.

Overleg over nieuw stelsel

De hele Kamer wil dat het pensioenstelsel wordt aangepast. Daarover zijn ook afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Het kabinet wacht nu op voorstellen van werkgevers en werknemers voor een meer individueel stelsel. Maar de gesprekken daarover verlopen moeizaam.

Als de sociale partners er niet uitkomen, zal de coalitie zelf stappen moeten doen, zei de VVD. CDA en D66 wilden daar niet op vooruitlopen.

De initiatiefwet lijkt behalve door 50Plus ook te worden gesteund door PVV en SP, maar dat is lang niet genoeg voor een meerderheid. Ook die partijen wezen op de "goed gevulde pensioenpotten"; ook zij vinden dat ouderen onnodig zijn "gepakt".

Hét thema

De PvdA sprak grote twijfels uit over het voorstel, al begrijpt woordvoerder Van Dijk de zorgen van 50Plus. Hij denkt dat het alleen verhogen van de rekenrente niet past in het huidige stelsel. Van Dijk noemde het pensioendebat hét thema voor de komende tijd.

Ook GroenLinks ziet de problemen waar 50Plus de aandacht op vestigt, maar Kamerlid Grashoff zette vraagtekens bij een tijdelijke maatregel. Van Rooyen zal de vragen uit de Kamer later beantwoorden.

STER reclame