Ger Warink uit Loppersum: "mijn huis is in principe total-loss"
NOS NieuwsAangepast

Groningers opgelucht na uitspraak hof: 'Ik dacht yes! Er is gerechtigheid'

  • Ivo Landman

    redacteur Online

  • Ivo Landman

    redacteur Online

Het lijkt een eitje na de uitspraak van het Hof in Leeuwarden vandaag: de NAM moet over de brug komen en huiseigenaren in het bevingsgebied in Groningen direct vergoeden voor de waardedaling van hun woning. Maar 'direct' betekent in dit geval zeker niet vandaag of morgen. Hoe lang moeten de Groningers nu nog wachten op hun geld?

Het zou redelijk snel kunnen gaan, zegt hoogleraar George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen, als de partijen meteen om de tafel gaan om een rekenmodel te bedenken. "Het is een kwestie van bereidwilligheid. Er zal toch uiteindelijk iets uit moeten rollen. Een berekening die per woning toepasbaar is."

Ger Warink in Loppersum, vaak het epicentrum van de gasbevingen, heeft er nog niet heel veel vertrouwen in. "Er is nu wel een uitspraak, maar het is nog niet gezegd dat er daadwerkelijk gelijk iets uitgekeerd gaat worden."

Warink is voorzichtig optimistisch:

'Compensatie? Dat zal nog wel jaren duren'

Warink heeft een winkel in een pand dat zwaar heeft geleden door de bevingen. "Ik schat de waardedaling van mijn huis op zo'n 20 procent. Het huis is in principe total-loss. We moeten er straks uit, want er moet voor tonnen aan verspijkerd worden, maar het huis blijft niets waard. Bij een volgende beving is het weer stuk."

Hij is wel opgelucht door de uitspraak van het Hof. "Ik dacht : 'Yes, er is toch gerechtigheid! De rechtstaat werkt.' Dat doet me echt goed, maar dan bezinkt dat gevoel en dan denk je: 'En nu?'"

Verdrietig

Warink is voorzichtig optimistisch maar vraagt zich af hoeveel hij uiteindelijk gaat terug krijgen. Hij heeft slechte herinneringen aan de strijd van zijn moeder om een schadevergoeding te krijgen voor de waardedaling van haar huis. Ze leed bijna 70.000 euro verlies bij de verkoop.

Na verschillende taxaties en hertaxaties ging Warinks moeder uiteindelijk akkoord met een compensatie van 5000 euro, omdat ze niet meer verder wilde procederen. "Ze is 78 en ze zegt: ik teken en ik ben er vanaf. Mijn moeder was ontzettend verdrietig omdat ze net haar man kwijt was en dan komt dit er ook nog bij."

In de discussie rond de gaswinning en bevingsschade in Groningen vallen regelmatig specialistische termen. In deze video wat uitleg over het gasbeving-jargon:

Schadeprotocol? Exportcontracten? Code Rood?

Warink hoopt nu op een ruimhartig gebaar van de NAM naar de gedupeerde huiseigenaren. Maar bij de stichting WAG, die de vandaag gewonnen zaak namens 4000 huiseigenaren had aangespannen, zijn ze al blij als ze met het gaswinningsbedrijf om de tafel kunnen gaan zitten. Tot nog toe heeft de NAM alleen gezegd "serieus te gaan kijken" naar de uitspraak van het Hof.

"We hebben nog niets gehoord van de NAM", zegt Pieter Huitema, advocaat van de stichting. "We zouden graag met de NAM een rekenmodel maken zodat de Groninger zo spoedig mogelijk zijn geld krijgt."

4000 procedures

Zelfs al proberen de partijen er zo snel mogelijk uit te komen, dan nog zal het wel even duren. Zeker een of twee jaar, verwacht Huitema. "Als de NAM niet wil moeten we 4000 procedures starten, en daar zit niemand op te wachten."

Als het gaswinningsbedrijf ook nog in cassatie gaat tegen de uitspraak van vandaag kan het allemaal nog meer vertraging oplopen, zegt de advocaat. "Dan ben je zo weer heel veel jaren verder. Dus het kan nog heel lang duren als je het heel veel rekt. Dat heeft de NAM eerder ook gedaan dus het zou me niet verbazen als ze dat nu weer doen. Maar het zou me óók niet verbazen als ze nu zijn wakkergeschud door dit arrest en nu wel willen praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl