Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken in Ramallah op 11 januari 2018
NOS NieuwsAangepast

Zijlstra is aanvallen over Palestijnen op zijn collega Kaag zat

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken ontkent dat zijn collega minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking uit privémotieven 13 miljoen euro heeft overgemaakt aan de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA van de Verenigde Naties.

PVV-Kamerlid Van Weerdenburg zei in de Tweede Kamer dat Kaag het geld heeft overgemaakt vanwege haar "persoonlijke betrokkenheid bij de organisatie". Kaag was programmamanager en hoofd donorrelaties bij UNRWA.

Het kabinet maakt rechtstreeks geld over naar de jodenhaters van UNRWA.

PVV-Kamerlid Van Weerdenburg

Volgens de PVV is dat een slecht functionerende organisatie die Palestijnse kinderen indoctrineert, haat zaait en wapens voor aanvallen tegen Israël opslaat in tunnels. "En het kabinet maakt nu rechtstreeks geld over naar de jodenhaters van UNRWA."

Van Weerdenburg had Kaag liever zelf willen confronteren, maar de minister is in Davos bij het World Economic Forum. Zijlstra nam voor haar waar. "Misschien is het wel goed dat ik hier sta, zodat ik het kan uitleggen in plaats van zij", zei hij. Zijlstra maakte zich boos over de beschuldiging.

Echtgenoot

"Er moet eens opgehouden worden met het leggen van een persoonlijke link met de echtgenoot van mijn collega", zei hij verder. Kaag is getrouwd met een Palestijnse diplomaat die onderminister was van PLO-leider Arafat. Van Weerdenburg had dat niet genoemd maar bedankte Zijlstra voor deze aanvulling.

Zij vindt dat Nederland met het geld de opzet van de Verenigde Staten frustreert. President Trump draaide vorige week de geldkraan deels dicht om UNRWA te dwingen tot hervormingen. Dat scheelt de organisatie 65 miljoen dollar.

Als het geld daar op is krijgen we een situatie dat mensen op de loop gaan.

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken

Volgens Zijlstra mag de vluchtelingenorganisatie hierdoor niet in acute geldproblemen komen. "Als het geld daar op is krijgen we een situatie dat mensen op de loop gaan, en de kans is vrij groot dat ze dan deze kant uit komen", zei hij. "Dit is dus ook in ons eigen belang, wil ik maar tegen de PVV zeggen."

Onder twee schooltjes van de organisatie zijn inderdaad twee tunnels met wapens gevonden, zegt Zijlstra. Maar dat heeft UNRWA zelf bekendgemaakt en twee betrokken Hamas-leden zijn ontslagen. De minister zegt dat de organisatie goed functioneert en dat Nederland betrokken is bij de extra controles.

Geen extra geld

De 13 miljoen euro die Kaag heeft overgemaakt is geen extra geld, het kabinet had dat al in de begroting opgenomen, legde Zijlstra verder uit. Alleen de datum stond er nog niet bij. Hij garandeert dat dat bedrag niet hoger wordt. Wel kan het zijn dat Nederland in noodgevallen extra geld voor humanitaire hulp overmaakt.

Vorige week reageerden ook coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie kritisch op het snelle besluit van Kaag. Ze wilden opheldering van de minister en stelden gezamenlijk een vragenlijst op. Vandaag namen de partijen genoegen met de uitleg van Zijlstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl