VN-organisatie UNRWA geeft onder meer voedselhulp aan Palestijnen in de Gazastrook
NOS Nieuws

VS houdt tientallen miljoenen aan hulpgeld voor Palestijnen achter

De Verenigde Staten betalen ruim de helft van 125 miljoen dollar aan toegezegde financiële steun voor Palestijnse vluchtelingen niet. President Trump had begin deze maand al gedreigd om financiële hulp aan de Palestijnen stop te zetten.

De Amerikanen betalen jaarlijks zo'n 400 miljoen dollar aan de UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Van het eerste deel van die bijdrage, 125 miljoen dollar, wordt nu maar 60 miljoen overgemaakt. De overige 65 miljoen wordt ter overweging achtergehouden.

De beslissing om tientallen miljoenen aan hulpgelden achter te houden, zou niets met een tweet te maken hebben die de president onlangs stuurde, dat de Palestijnen de Amerikaanse bijdrage niet op waarde schatten. De VS is al decennia de grootste donor van UNRWA en wil dat andere landen meer betalen, een standpunt dat met enige regelmaat door Trump naar voren wordt gebracht.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een brief aan de VN-organisatie geschreven dat toekomstige donaties afhangen van hervormingen bij de UNRWA. Het State Department benadrukt dat het niet om een straf gaat voor de Palestijnen.

Jeruzalem

Trump twitterde eerder dat de Palestijnen geen waardering of respect tonen voor de Amerikaanse bijdrage. Zelfs nu de kwestie-Jeruzalem niet meer op tafel ligt, willen ze nog niet praten over vrede, verweet Trump de Palestijnen. En als ze niet willen praten, waarom zou de VS dan nog betalen, vroeg hij zich af.

Trump erkende begin vorige maand Jeruzalem als hoofdstad van Israël en kondigde aan de ambassade vanuit Tel Aviv te verplaatsen, tot ongenoegen van de internationale gemeenschap en grote woede van de Palestijnen. Die zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Na de bekendmaking waren in het Midden-Oosten hevige protesten tegen het besluit.

Zondag uitte de Palestijnse leider en president Abbas nog forse kritiek op Trump en de VS. Volgens hem heeft Israël de Oslo-akkoorden uit 1994 de nek omgedraaid en is de VS niet meer geloofwaardig als bemiddelaar in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl