Hollandse Hoogte | Flip Franssen
NOS Nieuws

Kamer: directie moet topsalarissen bespreken met ondernemingsraad

Directies van bedrijven moeten voortaan in gesprek gaan met de ondernemingsraad over de beloning van topbestuurders. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel hierover.

Regeringspartijen CDA, VVD en ChristenUnie stemden tegen, net als Forum voor Democratie. Alle andere partijen stemden voor.

Onrust

Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten topbeloningen hierdoor beter en makkelijker bespreekbaar worden. "Na jaren van maatschappelijke onrust en vaak ook verontwaardiging is het goed dat er in bedrijven zelf meer gesproken wordt over beloningen van de topbestuurders", vindt de minister.

Nu is het al zo dat directies de ondernemingsraad moeten informeren over de loonverhoudingen binnen een bedrijf, maar dit gebeurt vaak niet.

Geen adviesrecht

Door de nieuwe wet krijgen de ondernemingsraden geen instemmings- of adviesrecht over beloningen. Wel worden directies van bedrijven met meer dan honderd man personeel voortaan verplicht de informatie te verschaffen en het mondeling te bespreken.

De verwachting is niet dat dit de hoogte van topsalarissen gaat beïnvloeden. Wel moet het de bewustwording binnen bedrijven vergroten over de soms grote verschillen in salaris tussen verschillende werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl