IMF-directeur Christine Lagarde op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.
NOS NieuwsAangepast

IMF voorziet verdere groei, waarschuwt voor te veel optimisme

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn economische groeiprognoses verder opgeschroefd. In het eurogebied voorspelt de organisatie 2,2 procent groei voor dit jaar en 2 procent voor volgend jaar.

Wereldwijd is de voorspelling voor beide jaren zelfs 0, 2 procentpunt naar boven bijgesteld, naar 3,9 procent.

Waarschuwing

Ondanks de forse groei waarschuwt het IMF beleidsmakers wereldwijd dat ze niet achterover moeten leunen nu het economisch beter gaat. Die groei is namelijk voor een deel te danken aan de lage rentetarieven die de centrale banken rekenen, en zal volgens het IMF niet aanhouden op de lange termijn.

De organisatie verwacht dat de huidige explosieve groei de komende jaren zal afzwakken tot een lager niveau dan voor de crisis.

Kwetsbaar

Door de lage renteniveaus zijn overheden en bedrijven veel schulden aangegaan. Dat is geen probleem nu de inflatie en de rentetarieven nog laag zijn, maar het IMF voorziet problemen als die plots stijgen. Daardoor is de wereldeconomie volgens de organisatie erg kwetsbaar.

Ook klimaatverandering en milieuschade, cyberdreigingen, witwaspraktijken en tal van politieke spanningen vormen volgens het IMF bedreigingen voor een langdurige stabiele groei.

"De volgende recessie kan dichterbij zijn dan we denken, en de munitie waarmee we die moeten bestrijden is veel beperkter dan een decennium geleden. Vooral omdat de schulden zo veel hoger zijn", staat in de prognose.

Het advies is dan ook om, juist nu het economisch beter gaat, de nodige maatregelen te treffen om een nieuwe crisis te voorkomen. Het IMF raadt aan om onder meer te investeren in het opbouwen van buffers, lange-termijnprojecten en structurele hervormingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl