EPA
NOS NieuwsAangepast

Erdogan: inname Afrin met zegen Rusland

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat Turkije de steun van Rusland heeft bij het militaire offensief in de regio Afrin in het noorden van Syrie. Erdogan kondigde aan dat Turken het gebied zullen innemen, om de Syrische bevolking er te laten terugkeren. Erdogan denkt aan de instelling van een veiligheidszone van 30 kilometer in het gebied.

Bekend was al dat de Turken samenwerken met leden van het Vrije Syrische Leger bij de operatie in Afrin.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov beschuldigt de Amerikanen van het aanmoedigen van het afscheidingsstreven van de Koerden in het noorden van Syrië. Hij zegt dat de Amerikanen bezig zijn met doelbewuste provocaties, of dat ze de toestand in het gebied niet goed begrijpen.

Volgens Lavrov zullen de Koerden een belangrijke rol spelen in het na-oorlogse Syrië, maar moeten alle partijen beseffen dat Syrië een land blijft, en dat er geen plaats is voor separatisme.

Strijdverloop

Vanochtend werden hevige gevechten gemeld bij de strijd in Afrin. De berichten komen van Koerdische milities in het gebied en van het Syrische Obervatorium voor de Mensenrechten. Het Turkse offensief in de regio begon zaterdag en kreeg de codenaam 'Operatie Olijftak' mee.

Koerdische milities, die door de Amerikanen gesteund worden, zeggen dat ze Turkse troepen hebben verdreven uit twee dorpen in het gebied.

Bij alle berichten over het strijdverloop moet aangetekend worden dat er geen onafhankelijke waarnemers in het gebied zijn, en dat vrijwel alle mededelingen komen van de strijdende partijen.

Turkije strijdt in Afrin tegen de Koerdische milities van de YPG. Die worden door Turkije beschouwd als terroristen wegens hun banden met de PKK.

Diplomatie

De VN-Veiligheidsraad bespreekt later vandaag de situatie in Afrin. De NAVO heeft meegedeeld dat het in contact staat met Turkije over het offensief. De NAVO laat weten dat Turkije lijdt onder terroristische aanslagen en dat het land er recht op heeft zichzelf te verdedigen. Tegelijkertijd roept het bondgenootschap de Turken op tot matiging.

In Turkije zijn 24 mensen opgepakt wegens "terroristische propaganda". Ze hadden zich op sociale media uitgelaten over de Turkse militaire operatie.

Tanks

Uit Duitsland komt het bericht dat de Turken bij hun acties pantservoertuigen van Duitse makelij inzetten. De Bundeswehr heeft een bericht van het Duitse persbureau DPA bevestigd dat het gaat om voertuigen van het type Leopard 2A4.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel zei onlangs dat Duitsland dergelijke pantservoertuigen aan Turkije geleverd had. Gabriel zag geen reden de leverantie te weigeren, omdat de voertuigen Turkse militairen beschermen tegen mijnen die door IS gelegd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl