NOS NieuwsAangepast

Vrije Syrische leger helpt Turken bij offensief Syrië

Vrije Syrische leger helpt Turken in strijd tegen Koerden

Een commandant van oppositiebeweging het Vrije Syrische Leger (FSA) zegt dat 25.000 strijders hebben zich bij de Turkse legereenheden gevoegd die in Noord-Syrië een offensief zijn begonnen tegen de Koerden. Of deze bewering klopt is niet vast te stellen, omdat er in het gebied nauwelijks onafhankelijke waarnemers zijn.

Het FSA, waarin etnische Arabieren en Turkmenen uit Syrië samen strijden, heeft in de afgelopen jaren al vaker zij aan zij met de Turken gevochten. Ze richten zich op de herovering van een aantal Arabische dorpen die twee jaar geleden door de Koerdische YPG-strijders zijn ingenomen. Daarbij zijn tienduizenden dorpelingen op de vlucht geslagen.

Turkse grondtroepen zijn vanmorgen de Noord-Syrische streek Afrin binnengevallen, om daar de YPG-eenheden te verdrijven. Ankara wil een veilige zone van 30 kilometer langs de Turks-Syrische grens instellen, waarin geen plek is voor de Koerden. Die zouden samenspannen met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die aanslagen pleegt in Turkije.

De Syrische president Assad heeft de inval van de Turkse strijdkrachten veroordeeld als "brute agressie". Volgens Assad is het de zoveelste keer dat Turkije de kant van "de terroristen" kiest. Ankara steunde in de burgeroorlog in Syrië de oppositie tegen de regering in Damascus.

De Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken zegt bijzonder bezorgd te zijn over de Turkse militaire actie.

AFP
Turkse tanks stonden vanmorgen aan de grens te wachten tot ze Syrië mochten binnenrijden

Afgelopen dagen begon het Turkse offensief, Operatie Olijftak genaamd, met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen op Koerdische doelen. Volgens de Koerden is de aanval van de Turkse grondtroepen afgeweerd.

Inmiddels zijn vijf raketten vanuit Syrië neergekomen in Turkse plaatsen in de grensregio. Reyhanli werd opgeschrikt door vier projectielen; daarbij kwam een Syriër om het leven. Ook de plaats Kilis werd getroffen door een raket. Of daar slachtoffers vielen, is niet bekend.

Vrienden van Turkije

"We zullen ze verdrijven. Als God het wil is deze operatie zeer snel afgerond", zei de Turkse president Erdogan. Volgens hem zijn de Koerdische YPG-strijders door 'vrienden van Turkije' bevoorraad met 2000 vliegtuigladingen en 5000 vrachtwagens vol munitie. Erdogan doelde daarmee op de Amerikanen die de Koerden militair steunen en trainen om een nieuwe opleving van terreurgroep IS te voorkomen.

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu sprak strijdbare taal. Iedereen die tegen het Turkse offensief in Syrië is, kiest de kant van de terroristen en zal als zodanig worden behandeld, zei hij tegen de Turkse pers.

Hij haalde ook uit naar Frankrijk, dat om een zitting van de VN-Veiligheidsraad heeft gevraagd uit bezorgdheid over de Turkse militaire operatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl