Netanyahu schudt Pence de hand in de Knesset
NOS NieuwsAangepast

Pence: Amerikaanse ambassade volgend jaar al naar Jeruzalem

De Amerikaanse vicepresident Pence heeft in Israël gezegd dat de Amerikaanse ambassade al volgend jaar naar Jeruzalem wordt verplaatst. De ambassade zal daar voor het eind van dat jaar opengaan, zei hij in de Knesset, het Israëlische parlement.

President Trump besloot op 6 december Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, maar hield zich op de vlakte over de verhuizing van de ambassade. Amerikaanse functionarissen zeiden dat het nog wel drie jaar zou duren voor de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verhuizen.

De toezegging van Pence klinkt als muziek in de oren van premier Netanyahu, die voor zijn bezoek had gezegd dat hij graag ziet dat een begin gemaakt wordt met de verhuizing van de ambassade.

Vriend van Israël

Pence kreeg vandaag een warm onthaal van Netanyahu, die hem "een grote vriend van Israël" noemde. De Palestijnen boycotten het bezoek en Palestijnse betogers staken portretten van Pence in brand.

Netanyahu zei daarover dat er geen alternatief is voor het Amerikaanse leiderschap in het vredesproces. "Wie niet met de Amerikanen over vrede wil praten, wil geen vrede."

Pence noemde het een grote eer om in "Israëls hoofdstad Jeruzalem" te zijn. Ook zei hij hoopvol te zijn over "de dageraad van een nieuw tijdperk" in het vredesproces.

In de Knesset zei hij dat vrede alleen kan worden bereikt op basis van de feiten en niet op basis van fictie. En het feit is volgens hem dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is.

Jeruzalem

De Palestijnse president Abbas wil niet met Pence praten en is in Brussel voor overleg met de EU. Pence heeft ook geen privébezoek aan de Palestijnse gebieden op het programma staan, hoewel het voor de hand zou liggen dat hij als evangelische christen naar Bethlehem zou gaan.

De Palestijnen zijn woedend over de erkenning van president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Netanyahu bedankte Pence vanochtend nog eens voor dat "historische besluit" en zei dat de Amerikaans-Israëlische samenwerking sterker dan ooit is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl