NOS NieuwsAangepast

'IND bezuinigt terwijl gezinshereniging te lang duurt'

Duizenden vluchtelingen moeten bijna een half jaar langer wachten op gezinshereniging dan wettelijk is vastgelegd, terwijl de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bezuinigt. Dat meldt het AD op basis van opgevraagde cijfers.

Er waren afgelopen december 6160 zogeheten nareis-dossiers. Gemiddeld duurde het 319 dagen voordat een besluit werd genomen. De wettelijke termijn is zes maanden. Desondanks daalde in september het aantal fte's bij de betreffende IND-afdeling van 220 naar 185.

"We hadden eerst 180 fte, maar door de verhoogde instroom hebben we dat eerder uitgebreid naar 220. Toen het weer iets rustiger werd hebben we wat afgeschaald", zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de IND is ondergebracht.

Onacceptabel

VluchtelingenWerk Nederland vindt de situatie onacceptabel. "Het zijn mensen wier gezinsleden nog in oorlogssituaties of in vluchtelingenkampen zitten. Dat gaat echt om menselijk leed", zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers.

Hij vindt het raar dat de IND de capaciteit heeft teruggedraaid, terwijl de wachttijden flink waren opgelopen. Het ministerie verwacht dat in het voorjaar de aanvragen weer binnen de wettelijke termijn worden afgehandeld, citeert het AD een woordvoerder.

"We twijfelen daaraan", zegt Kuipers, "omdat staatssecretaris Dijkhoff eerder had gezegd dat vorig jaar zomer de wachttijden voorbij zouden zijn."

In 2015, het begin van vluchtelingencrisis, duurde het gemiddeld 146 dagen voordat een nareis-dossier was afgehandeld. In de twee jaar die volgden was de wachttijd ruim verdubbeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl