Wachttijden gezinshereniging asielzoekers verdubbeld
Asielzoekers moeten steeds langer wachten op de behandeling van een verzoek tot gezinshereniging. Dat komt vooral door de sterk gestegen instroom in 2015, schrijft staatssecretaris Dijkhoff in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie.
De gemiddelde wachttijd voor een beslissing is in twee jaar tijd ruim verdubbeld en is nu 331 dagen. In 2015 was dat 146 dagen.
Dijkhoff schrijft dat de stijging verband houdt met de toegenomen asielinstroom. Ook de complexiteit van zaken speelt een rol.
Dijkhoff: "Nareis-aanvragen zijn veelal complex. Er worden er in een relatief laat stadium met regelmaat nieuwe feiten en omstandigheden aangevoerd. Er ontbreken regelmatig documenten om de gezinsband aan te tonen".
Vaak is er dus nader onderzoek nodig, zoals zoals DNA-onderzoek en het houden van gesprekken.
Protesten
Eerder werd al extra personeel aangetrokken om de aanvragen te behandelen. Er zijn nu 180 mee bezig, in 2015 waren dat er 85.
De drukte heeft ook gevolgen voor andere verzoeken tot gezinshereniging die worden gedaan door Nederlanders en mensen die al een verblijfsvergunning hebben, Die wachttijden zijn opgelopen van gemiddeld 68 dagen in 2015 naar 138 dagen op dit moment.
Nu de wachttijden zijn toegenomen, tekenen steeds meer mensen protest aan tegen het uitblijven van een beslissing: in de eerste drie maanden van dit jaar gebeurde dat al 2000 keer, tegen 260 keer in heel 2015.