Kjeld Nuis in actie op de 1.000 meter in Erfurt
NOS SchaatsenAangepast

Nuis weer oppermachtig, Lorentzen troeft Smeekens af

Bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt heeft Kjeld Nuis laten zien in topvorm te verkeren. Hij won, net als zaterdag, met overmacht de 1.000 meter. Zijn 1.08,40 was bovendien een evenaring van het baanrecord van Shani Davis uit 2009.

De Noor Håvard Lorentzen schreef op de slotdag de tweede 500 meter op zijn naam. Hij pakte het goud in 34,85 en was daarmee net iets sneller dan Jan Smeekens, die als tweede eindigde.

Nuis reed zaterdag al de tweede tijd (1.08,57) ooit gereden op de baan in Erfurt en was ook op de slotdag oppermachtig. In een rechtstreeks duel versloeg hij Håvard Lorentzen, die met 1.08,66 het zilver in ontvangst mocht nemen.

Het was voor Nuis zijn zeventiende wereldbekeroverwinning en de twaalfde op de 1.000 meter. Lorentzen, die voor de vierde keer dit seizoen het podium haalde, gaat nog aan de leiding in het wereldbekerklassement, maar Nuis is hem tot op 32 punten genaderd.

"Baanrecord is baanrecord", vertelde Nuis na zijn race. "Het was stiekem wel mijn doel vandaag, ik heb altijd opgekeken tegen Davis. Ik wist niet precies wat ik kon, gisteren was ik al verbaasd door mijn tijd. Nu was mijn opening beter, maar de slotronde was jammer."

Nuis: baanrecord stiekem wel mijn doel

Het was voor Nuis zijn laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen. "Ik ben goed op weg. Uit deze twee races kan ik veel goede dingen halen. Het was lekker om Lorentzen te verslaan, omdat hij ook al de 500 meter had gewonnen."

De Rus Denis Joeskov reed een goede ronde en werd met 1.08.95 derde. Hein Otterspeer, die zaterdag nog het zilver pakte achter Nuis, verbeterde zijn tijd (1.08,96) niet en eindigde nu met 1.09,51 als zesde.

Thomas Krol, de derde Nederlander op het ijs in Erfurt, was flink sneller dan zijn eerste 1.000 meter (1.09,44). Zijn 1.09,08 was goed voor de vijfde plaats. Koen Verweij, zaterdag zesde, sloeg de slotdag in Erfurt over.

WB-goud voor Lorentzen, Smeekens tweede

Lorentzen had sowieso een topdag, want hij zegevierde ook op de 500 meter, voor de derde keer dit seizoen. De 25-jarige Noor, die tot dit seizoen nog nooit had gewonnen, was 0,10 sneller dan Jan Smeekens.

Olympisch kampioen Michel Mulder, die vrijdag zijn eerste wereldbekermedaille veroverde sinds maart 2015, was 0,02 sneller dan zijn eerste race, maar eindigde met 35,01 net naast het podium. Het brons ging naar de Canadees Alex Boisvert-Lacroix (35,00).

Net als potje Risk

Smeekens, die vrijdag de eerste 500 meter nog moest laten schieten vanwege maagproblemen, leek goed hersteld, want noteerde net als Lorentzen een tijd onder de 35 seconden: 34,95.

"Shit, hier baal ik toch wel van", vertelde Smeekens na afloop. "Als je meedoet, wil je ook winnen. Dat is met schaatsen niet anders dan met een potje Risk. Ik wil gewoon de beste zijn. Toch is het een mooie comeback, want vrijdag voelde ik me helemaal niet goed."

Smeekens: dit is een mooie comeback

Smeekens keek uit naar de Olympische Spelen, die bijna voor de deur staan. "Dan is het één keer alles of niets. Dat ligt mij wel, dat het maar één rit is. Nu moet ik nog investeren in een paar verbeterpunten: dit was een goede wake-upcall voor de Spelen."

Dai Dai Ntab verbeterde zich ten opzichte van zijn eerste rit (35,57), maar eindigde met 35,10 uiteindelijk als achtste. Hein Otterspeer kende een goede opening, maar liet het vervolgens liggen in de ronde. Zijn 35,27 was goed voor de dertiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl