NOS SchaatsenAangepast

Nuis wint 1.000 meter voor Otterspeer; Pedersen verrast

Bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt heeft Kjeld Nuis op overtuigende wijze de 1.000 meter gewonnen. Zijn 1.08,57 was de tweede tijd ooit gereden in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle, na het baanrecord uit 2009 van Shani Davis.

Ook op de 5.000 meter was er een snelle tijd: de Noor Sverre Lunde Pedersen zegevierde verrassend in een nieuw baanrecord van 6.14,66. Het oude record stond sinds 2009 op naam van Sven Kramer, die niet in Erfurt aanwezig was.

De 28-jarige wereldkampioen Nuis boekte zijn elfde wereldbekerzege op de 1.000 meter en zijn zestiende in totaal. Dit WB-seizoen was Nuis nog niet verder gekomen dan zilver (1.000 meter) en brons (1.500 meter) in Calgary.

Hein Otterspeer maakte het Nederlandse succes compleet door in 1.08,96 zilver (zijn elfde wereldbekermedaille) te veroveren. De Fin Mika Poutala verwees de leider in het wereldbekerklassement, de Noor Havard Lorentzen, naar de vierde plaats.

Overige Nederlanders

Koen Verweij was 0,68 langzamer dan Nuis en werd daarmee zesde. Pavel Koelizjnikov had zich op het laatste moment afgemeld voor de 1.000 meter, waardoor Thomas Krol zijn rit alleen moest rijden. De Nederlander kwam tot een tijd van 1.09,44, goed voor de zevende plek.

Kai Verbij, tweede in het wereldbekerklassement, ontbreekt in Erfurt wegens een blessure.

Nuis: ik sta best wel versteld van mijn tijd

"Ik sta eigenlijk best wel versteld van mijn tijd", zei een opgetogen Nuis na zijn overtuigende zege. "Het is mooi meegenomen en het betekent dat we op de goede weg zitten."

Het leek Nuis heel makkelijk af te gaan op het zachte ijs van Erfurt. "Nou, het is nooit makkelijk, maar deze ging wel lekker. Bij de start ging het niet vanzelf en was het even zoeken. Maar vanaf de tweede buitenbocht pakte ik hem superlekker op. Juist waar iedereen kapot ging, reed ik hem lekker door."

Pedersen verrast op 5.000 meter

Sverre Lunde Pedersen reed op de 5.000 meter niet alleen het baanrecord van Kramer uit de boeken, hij was ook goed voor de eerste Noorse wereldbekerzege op die afstand sinds Havard Bøkko in 2010.

Pedersen versloeg in de voorlaatste rit Europees kampioen Nicola Tumolero. De tijd van 6.16,11 van de Italiaan bleek na de slotrit goed voor het zilver.

In de laatste rit kwam Ted-Jan Bloemen niet in de buurt van Pedersens tijd. De Canadees verloor in de eerste drie ronden al 1,6 en eindigde met 6.17,12 als derde.

De enige twee Nederlandse deelnemers, Patrick Roest en Marcel Bosker, kwamen tegen elkaar uit in de eerste rit en eindigden op respectievelijk de zevende en de achtste plaats. Behalve Sven Kramer ontbrak ook Jorrit Bergsma in Erfurt.

Wie verwacht had dat wereldrecordhouder Bloemen wel even de snelste tijd zou rijden in Erfurt, kwam bedrogen uit. "Het is nooit makkelijk een wedstrijd te winnen als je ziet hoeveel goede schaatsers er op de vijf kilometer zijn", reageerde Bloemen.

De Nederlandse Canadees was desondanks tevreden over zijn tijd, zeker omdat hij nog de reis uit Canada in de benen had. "Daarom sta ik hier ook te lachen. Ik reed een een superstrakke en superconstante race. Zo wil ik ze rijden."

Pedersen zelf ook verrast

Winnaar Pedersen had ook zichzelf verrast in Erfurt. "Ik had niet verwacht dat ik hier vandaag zou winnen. Ik dacht dat Ted de grote favoriet was, maar hij is donderdag pas aangekomen en heeft vast een jetlag."

Moeten we in Pyeongchang op Pedersen gaan letten? "Mijn doel is om een olympische medaille te halen. En ik denk dat ik op drie afstanden een goede kans maak. Het wordt spannend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl