ANP

Het waren de twee grote vragen van popfestival Noorderslag in Groningen: Wie wint de Popprijs? En krijgt rapper Boef een bierdouche? De eerste vraag is beantwoord: Kensington won. De tweede vraag ook: geen bierdouche, de zaal werd drooggelegd en Boef lijkt weer in de armen gesloten.

De rapper, die in opspraak raakte omdat hij drie behulpzame vrouwen kechs (hoeren) had genoemd, opende zijn optreden met een nieuw nummer. Eerst klonken fragmenten van de niet malse commentaren uit de media van de afgelopen weken, daarna volgden excuses van de 24-jarige artiest. Een fragment van de tekst: "Wij rappers zeggen bitches en zo, maar wij vinden vrouwen echt niet minder of zo."

Boef maakt excuses op Noorderslag

En als het nummer is afgelopen: "Wat ik gedaan heb is fout, maar ik zal nooit jullie ideale schoonzoon zijn." Het lijkt het publiek al niet meer uit te maken. Klonk er bij het begin van het nummer nog een heel aarzelend applaus, aan het eind van het nummer is het een volwaardig gejuich geworden.

Van tevoren was het spannend hoe Boef ontvangen zou worden, krijgt hij een bierdouche of niet? Op sociale media werd daartoe opgeroepen. Uren voor het optreden grappen bezoekers daar nog over. Zo zegt een man tegen een beveiliger: "Mag ik deze drie biertjes meenemen? Ze zijn voor Boef." De beveiliger lachend: "Ja, hoor loop, maar door." Maar kort voor het optreden wordt de zaal drooggelegd. Geen bierdouche voor Boef dus.

Na zijn excuus-track vervolgt Boef het optreden. "Want ik ben hier om hitjes te doen." En dat is ook precies waar het om gaat, vindt de 15-jarige Lotte. "Hij maakt gewoon goede muziek, hij heeft een lekker ritme."

"En dat gedoe over zijn uitspraken", vervolgt Lotte, die met twee vriendinnen is gekomen. "Ja sorry hoor, dat is niet zo speciaal. Wij zeggen ook kech tegen elkaar. Maar wel voor de lol natuurlijk."

Gijs en Steven (beiden 18) vinden het gedoe ook maar overdreven. "Elke rapper zegt toch zulke dingen. Uiteindelijk wordt hij hier alleen maar groter door", zegt Gijs. Zijn vriend vult aan: "Hij heeft het natuurlijk dom aangepakt, had eerder excuses moeten aanbieden. Maar de muziek is het belangrijkste."

En dat blijkt ook uit de reactie uit de zaal. Naarmate het optreden, dat ruim een half uur duurt, vordert, komt de zaal steeds meer los. Mensen zingen mee, dansen en juichen en joelen telkens als Boef zijn telefoon erbij pakt om het publiek vast te leggen op Snapchat.

Toch lijkt de rapper nog niet zo snel vergeten wat er de afgelopen weken is gebeurd. Ongeveer halverwege de show heeft hij "een kleine, of nee toch een grote verrassing" voor de mensen. "Want ik heb toch wat goed te maken." Het blijkt een gastoptreden van de populaire collega-rapper Ronnie Flex.

Dat neem ik de media kwalijk, dat mijn moeder nu opeens een ongefundeerde mening over Boef heeft.

Noorderslag-bezoeker Joep

Maar eigenlijk heeft hij al niets meer goed te maken de zaal; er valt geen onvertogen woord. "Ja, het voelt alsof de mensen hem hebben vergeven", ziet ook Joep (26). "Natuurlijk is het een sukkel, omdat hij die dingen heeft gezegd. Maar hij had niet zo afgemaakt hoeven worden in de media."

"Dat neem ik de media kwalijk, dat mijn moeder nu opeens een ongefundeerde mening over Boef heeft", gaat hij verder. "Terwijl ze hem helemaal niet kent. Het gaat om de artistieke waarde van de muziek."

Boef sluit zijn optreden af met zijn grootste hit Habiba, en de zaal zingt grotendeels mee. De rapper is vergeven, en daar is hij opgelucht over. "Noorderslag, dank dat jullie mij hebben laten staan." Tegen het publiek: "Natuurlijk had ik van tevoren spanning over jullie reactie, maar ik hou van jullie."

STER reclame