NOS Nieuws

Te weinig docenten per student: 'college soms via videoverbinding'

  • Anouk Kantelberg

    redacteur Online

  • Anouk Kantelberg

    redacteur Online

Uitpuilende klassen, overwerkte docenten, tentamens die later en later worden nagekeken. Ook in de collegezaal is het goed te merken dat het aantal docenten per student terugloopt.

"Het komt weleens voor dat de ene helft van de groep in de collegezaal zit waar de docent is, en de andere helft in een andere zaal via een videoverbinding meekijkt", zegt Tariq Sewbaransingh. Hij is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Tussen 2012 en 2016 groeide het aantal docenten weliswaar met 6 procent, maar de groei van het aantal studenten was nóg groter: 11 procent. Deze trend zette vorig jaar door, zegt de Vereniging van Universiteiten VSNU tegen NRC.

"We herkennen het probleem", zegt Sewbaransingh. "Vooral de komst van internationale studenten gaat maar door en de groei van docenten blijft achter."

Les via een livestream

Hoe opleidingen ermee omgaan, is heel verschillend. "De ene studie stelt een numerus fixus in, zodat het aantal studenten niet te hard groeit, de ander laat het gewoon gebeuren."

Bij uitpuilende collegezalen moeten de universiteiten dan creatief worden. "De groepen worden soms in tweeën gesplitst en in verschillende zalen gezet", zegt Sewbaransingh.

Anna herkent het voorbeeld. Ze studeert Rechten aan de Universiteit Utrecht en komt regelmatig volle collegezalen tegen. "Soms kan je de zaal niet in omdat hij te vol zit. Dan heb je pech en regelen ze dat het college wordt opgenomen, zodat je het kan terugkijken."

Docenten kiezen bij tentamens vaker voor multiple choice, want dat is makkelijker te maken.

LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh

Ook merkt ze dat docenten het erg druk hebben. "Tentamens worden soms heel laat nagekeken. Het valt dan nog wel binnen de norm die de universiteit heeft opgesteld, maar het wachten duurt lang."

Sewbaransingh beaamt dat. "Wij zien ook dat tentamens eronder lijden. Nakijken duurt vanzelfsprekend langer met meer studenten." En de vragen moeten ook nog bedacht worden tussen alle werkzaamheden door. "Docenten kiezen vaker voor multiple choice, want dat is makkelijker te maken."

Ook krijgen studenten niet altijd feedback van de docenten zelf. "Dat wordt dan uitbesteed aan junior-medewerkers."

Niet overal even erg

Universiteiten in het hele land zien dat het aantal docenten per student scheefgroeit. "In Groningen merken we het ook, al is het probleem nog niet zo heel groot", vertelt voorzitter Sjoerd Kalisvaart van de Groninger Studentenbond. "Al is het zeker wel een punt van zorg, ook bij de Rijksuniversiteit zelf."

De klassen worden ook daar langzaamaan voller en het aantal studenten stijgt snel. "De nakijktijden worden langer, horen wij van studenten, maar ik ben blij dat het hier nog niet zo erg is als op andere plekken. Volgens mij pakt de universiteit het goed aan tot nu toe."

Pot met geld

Wel vindt hij dat er snel een oplossing moet komen voor het te laat is. "De financiering moet gewoon anders", zegt Kalisvaart. "Als je het predicaat 'topuniversiteit' wilt, zul je moeten investeren en meer docenten aannemen."

Meer geld is ook volgens de LSVb de oplossing. "Het aantal studenten is gestegen, maar de pot met geld is niet groter geworden. Dat moet anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl