Boonchai Bach na zijn arrestatie in Thailand
NOS Nieuws

Smokkelleider neushoorn-hoorns en ivoor opgepakt in Thailand

Een leider van de internationale smokkel in neushoorn-hoorns en ivoor is opgepakt in Thailand. Volgens de Thaise politie is Boonchai Bach al meer dan tien jaar een van de belangrijkste figuren in de verboden handel.

Boonchai, een 40-jarige Thai van Vietnamese afkomst, werd gisteren gearresteerd in het noordoosten van Thailand. Hij is opgepakt voor de smokkel van de hoorns van veertien neushoorns uit Afrika. Deze hebben een gezamenlijke waarde van ongeveer 1 miljoen euro.

Hij ontkent betrokkenheid bij de smokkel. Als hij wordt veroordeeld kan hij maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van ongeveer 1 miljoen euro.

Grote slag

Vorige maand werd op het vliegveld van de Thaise hoofdstad Bangkok een Thaise medewerker van de luchthaven samen met twee smokkelaars uit China en Vietnam betrapt met de veertien hoorns.

Volgens de anti-smokkelorganisatie Freeland Foundation gaf de luchtvaartmedewerker toe dat de vracht bestemd was voor een familielid van Boonchai. Informatie van de smokkelaars leidde tot de arrestatie van Boonchai.

De Freeland Foundation is blij met de arrestatie. "Een van de grootste smokkelaars van een enorm netwerk is opgepakt. Ik kan me van de afgelopen vijf jaar niet zo'n grote slag herinneren", zegt een medewerker. Boonchai en zijn familie zouden ook betrokken zijn bij de handel in lichaamsdelen van andere bedreigde diersoorten, zoals tijgers en leeuwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl