Omstreden veiling neushoorn-hoorns van start in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is een driedaagse veiling begonnen van afgezaagde hoorns van neushoorns. De hoorns worden geveild door een fokker, die gelooft dat het gecontroleerd afzagen en verkopen van de hoorns de enige manier is om stropers en illegale handel te stoppen.
De komende dagen komen 264 neushoornhoorns onder de hamer. Die hebben een gezamenlijk gewicht van zo'n 500 kilo. Een kilo hoorn levert al snel tienduizenden euro's op.
De Zuid-Afrikaanse fokker John Hume heeft 1536 neushoorns. Het afzagen van de hoorn gebeurt volgens hem pijnloos. Hume wil de opbrengst van de veiling naar eigen zeggen gebruiken voor het beschermen van de dieren op zijn fokkerij.
De veiling is omstreden, zowel binnen als buiten Zuid-Afrika. Tegenstanders vrezen dat de veiling de vraag naar de hoorns aanjaagt en dat uiteindelijk meer dieren worden gedood.
Ook is er twijfel aan de argumentatie van Hume. Dat de veiling de dieren uiteindelijk ten goede komt "is een aanname van Hume zelf", zegt Dylan de Gruijl van het Wereld Natuur Fonds tegen de NOS. "Het geld dat hij ermee ophaalt, verdwijnt in zijn zakken. Maar op zijn grond vindt helemaal geen stroperij plaats. Dat gebeurt in de nationale parken van Zuid-Afrika. Daar is het grote probleem."
Medicijn
Hoorns van neushoorns zijn gewild in Azië, met name in Vietnam. Daar heeft het spul de naam een goed potentie- en geneesmiddel te zijn. Wetenschappers hebben nooit enig bewijs gevonden van een medicinale werking van de hoorns.
De internationale handel in neushoorn-hoorns is door de Verenigde Naties verboden. In Zuid-Afrika is binnenlandse handel wel toegestaan. Dat betekent dat hoorns die nu worden geveild, niet mogen worden uitgevoerd.
Critici vrezen dat de hoorns toch illegaal in Azië belanden. "De kans dat ze in Zuid-Afrika blijven, is nihil", aldus De Gruijl.