Op de boerderij van John Hume worden dagelijks tientallen hoorns geoogst
NOS NieuwsAangepast

De hoorn afzagen om zo de neushoorn te beschermen?

Het is duurder dan goud of cocaïne en het is een statussymbool in landen als Vietnam en China: hoorn van de neushoorn. Je betaalt al snel 30.000 euro voor een kilo. Het is veel waard, dus blijven stropers jagen op de dieren. De neushoornpopulatie in Zuid-Afrika daalt daarom in rap tempo.

Op de CITES-conferentie die morgen begint in Johannesburg buigt de wereld zich over de vraag hoe het stropen van bedreigde diersoorten gestopt kan worden. Er zijn landen die komen lobbyen om een einde te maken aan de handel in hoorn en ivoor.

Swaziland wil de handel in neushoornhoorn legaliseren om hun eigen natuurbescherming te financieren. Er is veel weerstand tegen het plan, sinds 1977 is er namelijk een verbod op die handel. Tegenstanders zijn bang dat bij legalisering de neushoorns op grote schaal gestroopt gaan worden.

We moeten dit soort zaakjes uit de handen van de stropers houden.

John Hume

Toch is er een man die het plan van Swaziland een uitstekend idee vindt. John Hume is eigenaar van een gigantische boerderij met meer dan 1400 neushoorns. Hij kan niet wachten tot de handel weer is toegestaan.

"We moeten dit soort zaakjes uit de handen van de stropers houden", zegt Hume. Volgens Hume breekt legalisering de monopolie van de stropers, zakt de prijs op de zwarte markt vanzelf en wordt handel minder aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad. "Volgens mij is de prijs hier in Zuid-Afrika alleen al gezakt door het gerucht over de mogelijke legalisering."

Op de uitgestrekte boerderij van Hume worden dagelijks tientallen hoorns geoogst. De hoorns worden tot net boven het bot afgezaagd. Dat klinkt pijnlijk, maar het is vergelijkbaar met het knippen van onze nagels. De hoorns groeien weer terug en na ongeveer een jaar gaat de zaag er opnieuw in.

Hume gelooft dat het trimmen van de hoorns de enige manier is om de dieren te beschermen tegen stroperij die jaarlijks aan 1200 neushoorns het leven kost.

Op deze boerderij zagen ze de hoorn af om neushoorns te beschermen

Iedere hoorn die Hume afzaagt wordt geregistreerd, daarna gaan ze naar een bankkluis. Hume gokt erop dat het verbod uiteindelijk wordt opgeheven, waardoor hij wel eens miljonair zou kunnen worden.

Maar de kans op die legalisering is minimaal, waarschuwen experts en natuurbeschermers. "De kans dat internationaal het verbod wordt opgeheven is nul", zegt woordvoerder Esmond Martin van Save The Elephant. Martin is er niet van overtuigd dat meer aanbod per se de prijs drukt.

"Kijk wat er gebeurde in de jaren 70. Er waren 65.000 zwarte neushoorns in Afrika. Aan het einde van de jaren 70 waren er nog maar 15.000. Het aanbod van hoorn steeg gigantisch. De prijs steeg van 30 dollar per kilo in 1970 naar 600 dollar in 1979. Er was een gigantisch aanbod voor een gigantische prijs."

Als ik de hoorns niet verkoop, gaan deze neushoorns allemaal dood binnen nu en tien jaar.

John Hume

Volgens Martin is er dan ook geen verband tussen meer aanbod en een lagere prijs. "We weten het niet precies, dat is het probleem. De vraag is vooral: hoe lang kan de boer deze 1400 neushoorns nog laten rondlopen zonder dat hij in financiële problemen komt."

De druk om de hoorns te verkopen is dus hoog voor neushoornhouder John Hume. "Als ik het niet verkoop, gaan deze neushoorns allemaal dood binnen nu en tien jaar. Al mijn geld zit in deze 1410 neushoorns, ik kan het nog twee jaar volhouden."

Aantal gestroopte neushoorns 2007-2015

200713
200883
2009122
2010333
2011448
2012668
20131004
20141215
20151175

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl