Robin van Persie
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord kan niet wachten, maar hoe fit is Van Persie echt?

Zijn naam zingt al dagenlang rond bij De Kuip: Robin van Persie. De verloren zoon keert terug bij Feyenoord. Na het weekend zal hij zijn nieuwe contract in Rotterdam-Zuid tekenen. Maar hoe fit is Van Persie en hoe snel kan hij in Rotterdam de voortrekkersrol van Dirk Kuijt op zich nemen?

Bij technisch directeur Martin Van Geel bestaat er geen twijfel over de fysieke gesteldheid van de 34-jarige aanvaller. "Hij is fit, absoluut. Al zal het wel even tijd vergen om hem ook wedstrijdfit te krijgen."

Wedstrijdritme

Aan wedstrijdritme ontbreekt het de laatste jaren nog weleens bij de Rotterdammer. Sinds Van Persie in 2015 de overstap maakte van Manchester United naar Fenerbahçe, is hij ieder seizoen minder gaan spelen.

Robin van Persie bij Fenerbahçe

SeizoenWedstrijdenDoelpunten
2015/20164822
2016/20173514
2017/2018  4  0

Het is vooral dit seizoen kwakkelen geblazen met Van Persie, terwijl het er eind augustus nog zo rooskleurig uitzag. Na een afwezigheid van bijna twee jaar meldde de topscorer aller tijden van Oranje zich bij het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatieduels met Frankrijk en Bulgarije. Met een schouderblessure weliswaar, en gemor vanuit Istanbul, maar Van Persie was van de partij.

Het werd geen succes: de aanvaller raakte geblesseerd aan zijn knie in de met 4-0 verloren wedstrijd in Frankrijk. Hij keerde terug naar Turkije, waar er weer gedoe was: volgens Van Persie was zijn knieblessure niet ernstig, volgens Fenerbahçe wel.

Vijf (halve) duels

Uiteindelijk bleek de blessure toch serieuzer. Begin november hervatte Van Persie pas de training, een paar weken later sloot hij weer bij de groep aan.

Wedstrijden speelde Van Persie niet meer. En zo komt hij in het seizoen 2017/2018 - tot nu toe - tot vijf wedstrijden, waarvan geen enkele volledige, en nul doelpunten.

De wedstrijden van Robin van Persie in dit seizoen

Datum Wedstrijd Competitie Speeltijd Goals
  3 augustus 2017 Fenerbahçe-Sturm Graz (Oos): 1-1 Kwalificatie Europa League 28 minuten (invaller) 0
12 augustus 2017 Göztepe-Fenerbahçe (2-2) Turkse competitie 68 minuten (basis) 0
20 augustus 2017 Fenerbahçe-Trabzonspor (2-2) Turkse competitie 46 minuten (basis) 0
24 augustus 2017 Fenerbahçe-FK Vardar (Mac): 1-2 Kwalificatie Europa League 59 minuten (basis) 0
31 augustus 2017 Frankrijk-Nederland WK-kwalificatie 26 minuten (invaller) 0

Het kan natuurlijk ook weleens misgaan. Zo ging bij rivaal Ajax in 2015 de vlag uit toen John Heitinga, ook een grote naam uit het verleden met weinig wedstrijdritme, terugkeerde in Amsterdam. Het werd geen succes. Heitinga bleek danig aan snelheid te hebben ingeboet, kwam niet verder dan vier wedstrijden en stopte na ruim een half jaar met voetballen.

Het voortouw, net als Kuijt

Zo'n vaart zal het bij Robin van Persie hoogstwaarschijnlijk niet lopen. Net als menig Feyenoord-fan heeft technisch directeur Van Geel hoge verwachtingen.

"Hij is een van de beste voetballers van de wereld geweest en brengt enorm veel voetbalkwaliteiten en ervaring mee. Hij is iemand die het voortouw kan nemen, zoals Dirk Kuijt dat deed, maar dan wel op zijn manier."

Voetbalwatchers NOS over rentree Van Persie in De Kuip

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl