Tweede Kamer: hoe gaat defensietop nu wel zorgen voor veiligheid?

Aangepast
Demonstratie van defensiepersoneel op 12 oktober 2017 ANP

De Tweede Kamer reageert geschokt op de conclusies van de commissie-Van der Veer over het granaatongeval bij defensie.

De meeste partijen willen dat minister Bijleveld van Defensie alle conclusies en aanbevelingen van de commissie zo snel mogelijk overneemt. Zij heeft dit al toegezegd. De commissie zegt dat het veiligheidsbeleid snel kan worden verbeterd en dat dit geen rocket science is.

De VVD is "enorm teleurgesteld" in defensie omdat de top van de organisatie niet heeft geleerd van alle eerdere kritiek op het veiligheidsbeleid. VVD-Kamerlid Bosman: "Hoe is dat uit te leggen aan de mannen en vrouwen in het veld, van wie juist deze top de veiligheid moet garanderen."

D66-Kamerlid Belhaj wil ook weten hoe verbeteringen nu dan wél in praktijk gebracht gaan worden. "Want deze conclusie is helaas niet nieuw en dat is onacceptabel."

Salima Belhaj
@SalimaBelhaj
2/2 Elke dag nemen ze gevaarlijke risico’s waarbij ze hun leven op het spel zetten. Dat kunnen we alleen van ze vragen als elk veiligheidsrisico wat we kunnen wegnemen, moet zijn verwijderd. Dat betekent allereerst dat Defensie zelf in control moet zijn.
6 maanden geleden

GroenLinks-Kamerlid Diks noemt de conclusies snoeihard. "De veiligheid voor onze militairen moet altijd bovenaan staan en defensie heeft daarin gefaald", zegt zij.

De SP is niet verrast door de conclusies en noemt ze een bevestiging van waar al jaren over gesproken wordt. "Ook vanuit de politiek is te lang weggekeken en is er van alles van defensie gevraagd wat de organisatie niet aankon." Ze doelt op de grote bezuinigingen de afgelopen jaren, terwijl er wel allerlei militaire missies zijn gestart.

De PVV vindt dat het rapport aantoont dat Nederland niet meer aan die militaire missies moet meedoen.

Gabrielle Popken PVV
@gjfpopken
Onze militairen hebben recht op een werkende en veilige defensie die leert van haar fouten. Stop met al die missies en EU-legertje spelen. https://t.co/W8bfxoAs7a
6 maanden geleden

Bosman van de VVD erkent dat ook zijn partij veel gevraagd heeft van defensie. Hij vindt dat de legertop niet vaak en duidelijk genoeg heeft gezegd dat de rek er uit was. Hij pleit voor een aparte veiligheidsorganisatie die maatregelen kan opleggen en "alles en iedereen" controleert.

De partijen willen in een debat, waarschijnlijk volgende week, van minister Bijleveld horen hoe zij de adviezen van de commissie gaat uitvoeren.

STER Reclame