Demonstratie van defensiepersoneel op 12 oktober 2017
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer: hoe gaat defensietop nu wel zorgen voor veiligheid?

De Tweede Kamer reageert geschokt op de conclusies van de commissie-Van der Veer over het granaatongeval bij defensie.

De meeste partijen willen dat minister Bijleveld van Defensie alle conclusies en aanbevelingen van de commissie zo snel mogelijk overneemt. Zij heeft dit al toegezegd. De commissie zegt dat het veiligheidsbeleid snel kan worden verbeterd en dat dit geen rocket science is.

De VVD is "enorm teleurgesteld" in defensie omdat de top van de organisatie niet heeft geleerd van alle eerdere kritiek op het veiligheidsbeleid. VVD-Kamerlid Bosman: "Hoe is dat uit te leggen aan de mannen en vrouwen in het veld, van wie juist deze top de veiligheid moet garanderen."

D66-Kamerlid Belhaj wil ook weten hoe verbeteringen nu dan wél in praktijk gebracht gaan worden. "Want deze conclusie is helaas niet nieuw en dat is onacceptabel."

GroenLinks-Kamerlid Diks noemt de conclusies snoeihard. "De veiligheid voor onze militairen moet altijd bovenaan staan en defensie heeft daarin gefaald", zegt zij.

De SP is niet verrast door de conclusies en noemt ze een bevestiging van waar al jaren over gesproken wordt. "Ook vanuit de politiek is te lang weggekeken en is er van alles van defensie gevraagd wat de organisatie niet aankon." Ze doelt op de grote bezuinigingen de afgelopen jaren, terwijl er wel allerlei militaire missies zijn gestart.

De PVV vindt dat het rapport aantoont dat Nederland niet meer aan die militaire missies moet meedoen.

Bosman van de VVD erkent dat ook zijn partij veel gevraagd heeft van defensie. Hij vindt dat de legertop niet vaak en duidelijk genoeg heeft gezegd dat de rek er uit was. Hij pleit voor een aparte veiligheidsorganisatie die maatregelen kan opleggen en "alles en iedereen" controleert.

De partijen willen in een debat, waarschijnlijk volgende week, van minister Bijleveld horen hoe zij de adviezen van de commissie gaat uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl