Jindayris, ten westen van de stad Afrin, aan de Syrisch-Turkse grens
NOS NieuwsAangepast

Turkse operatie tegen Koerden Noord-Syrië 'de facto begonnen'

De Turkse militaire operatie in de Noord-Syrische regio Afrin is volgens de Turkse minister van Defensie Canikli "in feite begonnen". De Koerdische militie YPG, die het gebied beheerst, meldt heftige artilleriebeschietingen vanaf middernacht. Het gebied is niet binnengevallen, "maar is nu geen weg terug meer", zei Canikli op de Turkse televisie,

Turkije heeft een troepenmacht in het grensgebied gevormd, waardoor de spanning verder is opgelopen. De Turken zeggen dat de Koerdische strijders in de enclave een bedreiging voor Turkije vormen.

De Amerikaanse aankondiging om een grensmacht van 30.000 man te vormen, onder leiding van de Koerdische militie YPG, heeft kwaad bloed gezet in Turkije. Premier Yildirim roept de Amerikanen op het plan voor zo'n troepenmacht te laten varen. President Erdogan deed daar een schepje bovenop met de mededeling dat de Turken "dat terreurleger zullen vernietigen".

Verwarring

Minister Tillerson haastte zich deze week te verklaren dat de Amerikaanse plannen in Noord-Syrië verkeerd zijn begrepen. "We formeren daar helemaal geen troepenmacht, maar we verzorgen militaire opleidingen voor mensen uit gebied waar IS is verjaagd", zei Tillerson woensdag.

Yildirim noemt de verklaringen van de Amerikanen over de regio verwarrend.

De Amerikanen steunen de Koerdische milities in Syrië, maar in de regio Afrin zijn geen Amerikaanse militairen gelegerd. Er is daar wel een Russische observatiemacht. De Russen controleren ook het luchtruim boven Afrin.

Gisteren waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Turkije om Afrin met rust te laten en zich te concentreren op de strijd tegen IS. Rusland staat ook afwijzend tegenover Turks militair optreden in het gebied.

Een verklaring van de Syrische regering gisteren over Afrin liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Vice-minister van Buitenlandse Zaken Mekdad zei dat Turkse vliegtuigen die het Syrische luchtruim binnendringen, zullen worden neergehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl