Turkse militaire voertuigen rijden Idlib binnen AFP

De Turkse troepen die gisteren de Syrische provincie Idlib binnentrokken, gaan daar een zogeheten deëscalatiezone inrichten. De Turkse militairen verkennen nu het gebied, staat in een verklaring van de legerleiding.

Bij het Syrië-overleg van afgelopen maand in Kazachstan hebben Rusland, Turkije en Iran afgesproken vier deëscalatiezones te vormen in Syrië om de gewelddadigheden verder terug te brengen. In die regio's staken de opstandelingen en het Syrische regeringsleger hun gevechten, is de bedoeling. De Turkse delegatie zegde toe zo'n zone in te richten in de aan Turkije grenzende provincie Idlib.

Idlib is nog in handen van de tegenstanders van president Assad, waaronder ook de jihadistische Tahrir al-Sham, dat banden heeft met al-Qaida. Gisteren bestookte de Turkse militairen de extremisten met granaten.

Koerden tegenhouden

De Turkse militaire aanwezigheid in Idlib moet ook voorkomen dat de Syrische Koerden een machtsbasis krijgen in het grensgebied met Turkije. De Turkse autoriteiten zien de Koerdische strijders als een verlengstuk van de verboden Turks-Koerdische partij PKK.

De Syrische Koerden strijden met Amerikaanse hulp tegen Islamitische Staat. Ze hebben de aan Idlib grenzende regio Afrin in handen, en Turkije vreest hun opmars verder naar het westen.

Idlib en Afrin

STER reclame