Een van de tanks van het Turkse leger bij de Syrische grens
NOS NieuwsAangepast

'Turks leger rijdt Syrië binnen'

Turkse militaire voertuigen zijn vanochtend de Syrische provincie Idlib binnengereden. Daarbij is over en weer geschoten tussen het Turkse leger en jihadisten, meldt persbureau Reuters op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De militairen zouden worden gesteund door het Vrije Syrische leger.

De Turkse president Erdogan kondigde de actie gisteren al aan. Hij maakte bekend dat door Ankara gesteunde Syrische rebellen een offensief zijn begonnen in het gebied. Erdogan verklaarde dat er geen Turkse militairen bij dat offensief betrokken waren.

Turkije heeft het gemunt op vechters van de jihadistische groepering Tahrir al-Sham, die gelieerd is aan al-Qaida. De groep heeft grote delen van Idlib in handen.

In een verklaring van het Pentagon, die is gepubliceerd door Turkse media, staat dat de VS de militaire operatie steunt. Bij de operatie van vandaag zijn geen Amerikanen betrokken, aldus het Pentagon.

Raqqa

Ondertussen wordt door een coalitie van Koerdische troepen en Arabische milities een aanval op de Syrische stad Raqqa voorbereid in een ultieme poging om de stad te heroveren. Daarbij krijgen ze steun van de Amerikanen. Een commandant zegt tegen persbureau Reuters dat de aanval vannacht wordt uitgevoerd.

Meer dan 80 procent van Raqqa is inmiddels op Islamitische Staat heroverd. IS-strijders zijn bijna volledig omsingeld, waardoor IS bijna geen kant meer op kan. Raqqa geldt als de hoofdstad van het IS-gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl