1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Amsterdam wil leraren naar stad trekken met voorrang op woningmarkt

Amsterdam wil leraren in het basis- en middelbaar onderwijs lokken door ze te helpen bij het vinden van een huis. Docenten krijgen in de stad voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

De gemeente begint met een proef met honderd woningen. De docenten die gebruikmaken van de regeling komen terecht in complexen waar ook studenten, jongeren en statushouders zijn gevestigd.

De voorrangsregeling maakt deel uit van het actieplan om het lerarentekort in de stad aan te pakken. Volgens wethouder Ivens zijn docenten onderdeel van "de ruggengraat" van Amsterdam. "Maar vaak zien we juist dat starters uit deze beroepsgroepen een te kleine portemonnee hebben om in de stad te wonen."

Andere voordeeltjes

Het is de bedoeling dat begin volgend jaar alle woningen verdeeld zijn. Daarna wordt de regeling mogelijk uitgebreid naar andere beroepsgroepen zoals agenten, jeugdwerkers en zorgpersoneel.

Voor leraren heeft Amsterdam ook al enkele andere voordeeltjes bedacht. Zij kunnen sinds afgelopen zomer ook een deel van de reiskosten vergoed krijgen en er zijn parkeerplekken beschikbaar gesteld.

Ook in andere delen van het land is er een tekort aan leraren. Scholen bieden daarom steeds vaker welkomstpremies aan docenten. Een gevolg van het tekort is dat er steeds vaker onbevoegde pabo-studenten voor de klas staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl