NOS NieuwsAangepast

'Donkere Dagen Offensief' leidt tot minder inbraken rond feestdagen

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Afgelopen Kerst en Oud en Nieuw is er veel minder ingebroken dan tijdens die dagen het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Afgelopen jaar waren er tijdens de feestdagen een kwart minder inbraken dan het jaar ervoor. In totaal waren er met Kerst 800 woninginbraken en ruim 500 tijdens de jaarwisseling.

Kerst en Oud en Nieuw zijn bij dieven populaire momenten om in te breken, omdat dan veel mensen van huis zijn. Tijdens de jaarwisseling is er bovendien veel lawaai op straat, waardoor het geluid van een inbraak minder opvalt. Gemiddeld wordt tijdens de feestdagen twee keer zoveel ingebroken als normaal.

Cijfers woninginbraken 2014-2017

De politie wijt de afname van het aantal inbraken tijdens de feestdagen aan het zogeheten Donkere Dagen Offensief. Van oktober tot maart voert de politie extra controles uit op plekken en tijdstippen waar een grote kans is op inbraak, dus ook tijdens de feestdagen.

Daarnaast heeft de rijksoverheid uitgebreid campagne gevoerd om mensen alert te maken op het risico van een inbraak. Ook gemeenten dringen al langere tijd aan op preventieve maatregelen, zoals betere sloten op ramen en deuren.

50.000 keer per jaar

De daling van het aantal inbraken tijdens Kerst en Oud en Nieuw past ook in de algemene trend dat in Nederland steeds minder wordt ingebroken. Ten opzichte van 2014 zijn er nu zo'n 40 procent minder diefstallen uit huizen. Toch waarschuwt de politie dat het aantal inbraken nog steeds hoog ligt met zo'n 50.000 per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl