1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

50Plus: voldoende handtekeningen opgehaald voor stap naar referendum

50Plus heeft duizenden handtekeningen aangeboden aan de Kiesraad. Het zijn steunbetuigingen voor het plan van de partij om een referendum te organiseren over het afschaffen van het belastingvoordeel voor mensen die hun huis hebben afgelost.

Volgens voorman Krol zijn er meer dan tienduizend geldige handtekeningen verzameld. Dat aantal is nodig om de procedure in gang te zetten om uiteindelijk tot een volksraadpleging te komen. Of het er inderdaad zo veel zijn, gaat de Kiesraad nu controleren.

De handtekeningen werden aangeboden bij de locatie van de Kiesraad in Heerlen. Daar staat de apparatuur die nodig is voor het controleren en tellen. Over een week moet duidelijk zijn of 50Plus in zijn opzet is geslaagd.

Overheid onbetrouwbaar

50Plus kreeg steun van de ouderenbonden en de Vereniging Eigen Huis bij het verzamelen van de handtekeningen. De partij noemt het afschaffen van de zogeheten Wet Hillen een boete op aflossen. Vooral ouderen zouden er de dupe van zijn.

Die rekenen op het belastingvoordeel. Nu het niet doorgaat toont de overheid zich onbetrouwbaar, vindt de partij.

Ondanks hevig verzet van 50Plus en de PVV ging zowel de Eerste als de Tweede Kamer in ruime meerderheid akkoord met het voorstel van het kabinet.

De Wet Hillen was bedoeld als stimulans voor mensen om hun hypotheek af te lossen, maar omdat dat tegenwoordig voor iedereen verplicht is, wordt de regeling veel te duur, redeneert het kabinet.

Nog meer handtekeningen nodig

Als er vandaag daadwerkelijk tienduizend geldige handtekeningen zijn ingeleverd, betekent dat nog niet dat het referendum er ook echt komt. Daarvoor zijn in een volgend stadium nog eens 300.000 handtekeningen nodig.

Lukt dat allemaal, dan zou het wel eens het laatste raadgevende referendum kunnen zijn. Het kabinet is vastbesloten deze vorm van volksraadpleging af te schaffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl