NOS SportAangepast

Anti-dopingorganisaties: openheid criteria voor Russische olympiërs

Nog slechts drie weken is de sportwereld verwijderd van de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen, maar nog altijd is het ongewis welke 'schone' Russische atleten in Pyeongchang onder neutrale vlag van de partij mogen zijn. Maar ook de criteria waaraan de kandidaten moeten voldoen, zijn nog altijd niet gepubliceerd.

Tot onvrede van negentien nationale anti-dopingorganisaties, de zogenoemde NADO's, waaronder ook de Nederlandse Dopingautoriteit. Het is immers al ruim zes weken geleden dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot dat Rusland vanwege het door de staat gefinancierde en gecoördineerde dopingprogramma in Sotsji in 2014 wordt geweerd van de Spelen in Zuid-Korea, maar dat Russen die kunnen aantonen nooit met doping te maken hebben gehad, wel kunnen deelnemen.

De NADO's, die bijeen zijn gekomen in Bonn, dringen erop aan dat het IOC zo snel mogelijk naar buiten komt met de gehanteerde criteria en met de namen van Russische atleten en hun testverleden die aan die voorwaarden hebben voldaan. Dat zou helpen om het vertrouwen te herstellen in de integriteit van de sport die door het Russische dopingschandaal een forse knauw heeft gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl