In Sotsji deed nog een grote delegatie Russen mee.
NOS SportAangepast

Russen willen 350 sporters afvaardigen naar de Spelen

Rusland wil 350 sporters afvaardigen naar de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het land werd begin deze maand door het Internationaal Olympisch Comité uitgesloten van deelname naar aanleiding van het grote dopingschandaal rond de Spelen van Sotsji (2014), maar het IOC bepaalde ook dat 'schone' Russen de kans moesten krijgen op de Winterspelen in actie te komen.

Hoeveel Russen er in februari daadwerkelijk in Zuid-Korea zullen starten, is nog onduidelijk. Dat aantal ligt in handen van een commissie van het IOC die alle voorgedragen Russen moet toetsen.

Alleen Russen die aantoonbaar voldoende op doping zijn getest en geen dopingverleden hebben, mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Olympische Spelen, besliste het IOC op 5 december na twee onderzoeken naar grootschalig dopinggebruik van Russische sporters.

Helse klus

De IOC-commissie staat, met nog slechts vijftig dagen tot de opening van de Winterspelen, voor een helse klus, zegt Sylvia Barlag. Zij diende als bestuurslid van de internationale atletiekfederatie IAAF een soortgelijke kwestie op te lossen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Daarbij ging het om aanmerkelijk minder atleten. "Ik weet niet precies aan welke eisen de Russen moeten voldoen, maar het heeft bij ons wel even geduurd voor we alle benodigde informatie hadden."

Barlag maakte voor Rio deel uit van de IAAF-commissie die moest beoordelen of Russische sporters na een dopingschandaal in de atletiek weer mochten deelnemen aan internationale wedstrijden. Daar kwam heel wat bij kijken.

Gaten

"We moesten de whereabouts, een overzicht van waar de atleten gedurende een bepaalde periode verblijven, hebben en kijken of daar geen gaten inzaten. Waren er gemiste tests? Hadden we alle gegevens over het aantal uitgevoerde dopingtests en alle gegevens uit het bloedpaspoort?"

"Bovendien hadden we als regel dat er niet alleen naar de atleten gekeken werd, maar ook naar hun begeleiding", kijkt Barlag terug op de drukke periode.

Het IOC stelt voor om het logo voor de Russen er zo uit te laten zien

Tot nog toe zijn 33 Russische sporters door het IOC voor het leven van deelname aan de Spelen uitgesloten, omdat volgens het Internationaal Olympisch Comité bewezen is dat zij onderdeel uitmaakten van een groot dopingcomplot tijdens de vorige Winterspelen in het Russische Sotsji.

Het onderzoek naar dit schandaal duurt echter nog voort. Van elf Russische sporters wordt nog onderzocht of er ook met hun urine gesjoemeld is.

Voordeel IOC

Volgens Barlag zal het IOC alle zeilen moeten bijzetten om op tijd een beslissing over de 350 atleten te kunnen nemen. "Het ligt eraan met hoeveel mensen het IOC achter de schermen werkt. Het IOC heeft wel een voordeel: op de lijst die de Russen hebben aangedragen, zullen alleen sporters staan die kans maken op kwalificatie voor de Spelen."

"Zij maken meestal al deel uit van een whereaboutpoule van de internationale sportbonden en zijn al verplicht om constant beschikbaar te zijn voor dopingtests. Wij moesten ook jonge sporters en subtoppers beoordelen. Van hen was meestal minder bekend."

Onderdeel van de beslissing van het IOC is dat de Russen niet als land mee mogen doen. Russische atleten die schoon worden verklaard, kunnen deelnemen onder de noemer Olympic Athlete from Russia (OAR).

Kleding

Gisteren liet het IOC weten hoe de kleding van deze groep sporters eruit moet komen te zien. Ze mogen een logo op hun kleding dragen, waarop staat Olympic Athlete from Russia of de afkorting OAR.

De kleding en pakken van de officials mogen niet dezelfde kleur hebben als de Russische vlag. Een donkere tint mag wel. Bij een eventuele medailleceremonie wordt de olympische hymne gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl