NOS NieuwsAangepast

Dit is waarom nu al vluchten zijn geannuleerd voor de storm van morgen

Het gaat morgen flink stormen, vandaag al schrapte KLM 110 retourvluchten. De luchtvaartmaatschappij spreekt van "een beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol". Maar hoe werkt dat eigenlijk? Waarom annuleert KLM nu al vluchten, terwijl de impact van de westerstorm morgen pas duidelijk wordt?

"We kunnen wel iedereen laten komen, maar als we dan pas schrappen, is dat natuurlijk niet fijn", zegt een KLM-woordvoerder daarover. "Als we het nu al meedelen kunnen we alvast zaken in gang zetten."

Tien minuten

De Nederlandse maatschappij geeft twee redenen voor de annuleringen. Ten eerste de baancapaciteit: "Normaal is de tijd tussen vliegtuigen op een baan volgens mij twee minuten, bij een storm is dat wat langer." Die vergrote tijd zorgt voor meer veiligheid, maar daardoor kunnen er dus wel minder toestellen opstijgen en landen.

In september waaide het ook hard op Schiphol. Daar had het onderstaande Taiwanese toestel toen last van:

Piloten breken landing af vanwege harde wind

De tweede reden die KLM geeft is de veiligheid van het personeel tijdens het hoogtepunt van de storm, tussen 10.00 en 12.00 uur. "Vanwege de wind is het voor ons grondpersoneel dan niet mogelijk om te werken."

Vooralsnog zijn alleen passagiers die binnen Europa reizen de dupe van de storm. "We annuleren Europese vluchten omdat die het minste impact hebben op ons netwerk. Het zijn retourvluchten. Dus stel dat je morgen naar Madrid vliegt, dan gaat dat niet door. Maar voor mensen die van Madrid naar Amsterdam vliegen met hetzelfde vliegtuig óók niet."

Geen uitwijkluchthaven

Schiphol laat weten dat annuleringen de verantwoordelijkheid zijn van de maatschappijen zelf. Maar de luchthaven heeft wel andere maatregelen getroffen voor de storm. "Wij controleren of losstaande objecten zijn vastgemaakt, denk aan containers", zegt een woordvoerder.

Ook worden onderhoudswerkzaamheden uitgesteld. En Schiphol heeft aan andere luchthavens te kennen gegeven morgen geen uitwijkluchthaven te zijn, alleen in geval van nood.

Behalve KLM zijn er nog weinig andere luchtvaartmaatschappijen die annuleringen bekend hebben gemaakt. Lufthansa laat weten dat 'een paar vluchten' niet doorgaan.

Als je een ticket hebt voor een vlucht van morgen, is het raadzaam om sociale media en de website van Schiphol of je luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl