NOS

Zo'n tien jaar na dato werd vandaag bekend dat Marco Kroon in 2007 betrokken was bij een tot nu toe geheim gebleven geweldsincident in Afghanistan. Kroon deed een jaar geleden zelf de melding bij defensie, dat op zijn beurt het Openbaar Ministerie inschakelde.

Vanochtend trad Kroon in de openbaarheid hierover met een verklaring. "Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en (...) voor het leven van mijn mannen en mijzelf." De timing van de melding én de verklaring roepen vragen op.

"Behalve dat het een geheime operatie was, had Marco Kroon bijzondere redenen om dit lange tijd als geheim bij zich te dragen", verklaart Kroons advocaat, Geert-Jan Knoops, over de melding aan defensie een jaar geleden.

Wat die bijzondere redenen zijn, wil Knoops niet zeggen. "Er waren legitieme redenen. Die kunnen wellicht op een later moment bekend worden."

Politieke en militaire gevoeligheid

Kroon zei zelf eerder in zijn verklaring hierover: "Gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico heb ik dit incident lange tijd geheim moeten houden. Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen."

Marco Kroon wilde voor de NOS-camera alleen zijn geschreven verklaring van eerder vandaag herhalen:

'Ik heb dit incident lang geheim moeten houden, ik kon niet anders'

Een jaar geleden meldde Kroon het dus toch bij zijn werkgever. En vanochtend aan het grote publiek. "Mensen zullen zich afvragen waarom meneer Kroon dit naar buiten heeft gebracht", stelt Knoops. Volgens de advocaat bestond het gevaar dat het zou uitlekken.

"Gisteren bleek ons dat defensie een vertrouwelijke brief aan de Kamer had gestuurd, waarin wordt geïnformeerd over de melding." Hoewel de brief vertrouwelijk is, was het volgens Knoops een kwestie van tijd geweest voordat dit nieuws naar buiten was gekomen.

Onjuist beeld

En dat wilde Kroon niet, omdat hij daar slechte ervaringen mee heeft, zegt Knoops. "In een eerdere strafzaak zijn dingen gelekt. Dat veroorzaakte een onjuist beeld."

In 2010 stond Kroon voor de rechter op verdenking van drugs- en wapenbezit. Hij werd vrijgesproken van het bezit van drugs, maar kreeg een veroordeling omdat hij stroomstootwapens had. Rond die zaak was veel publiciteit en kwamen ook zaken uit Kroons privéleven naar buiten.

'Meneer Kroon wilde niet dat dit via anderen naar buiten zou komen'

Marco Kroon (47) kreeg in 2009 de Militaire Willemsorde wegens heldhaftig optreden in Afghanistan. Dat was in 2006, toen hij de leiding had over een peloton.

Andere commando's

Intussen verwijt een aantal commando's defensie dat ze het nieuws over het onderzoek naar Kroon via de media hebben moeten vernemen. De commando's dienden in 2007 met Kroon in Afghanistan en waren betrokken bij de operatie.

Ze zijn vooral benieuwd of hun handelen ook wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie en waar ze aan toe zijn, zegt hun advocaat.

STER reclame