Marco Kroon wil geld van de staat

time icon Aangepast

Militair Marco Kroon begint een rechtszaak tegen justitie. Hij werd verdacht van drugsbezit, maar de rechter sprak hem vrij. Kroon vroeg het OM om excuses, maar kreeg die niet. In de strafzaak werd hij wel veroordeeld voor het doorleveren van stroomstootwapens.

Advocaat Knoops zegt dat achter de schermen een jaar is onderhandeld over een gebaar van justitie, maar dat nu duidelijk is dat er geen vrijwillige compensatie komt.

Knoops benadrukt dat het Kroon in eerste instantie om excuses gaat, maar erkent dat de militair ook een schadevergoeding wil.

Woede

Het café van Kroon is in december gesloten omdat er steeds minder klanten kwamen door de negatieve aandacht voor Kroon.

Ook de inmateriële schade moet vergoed worden, vindt Knoops. Hij wil geen bedrag noemen, omdat volgens hem "niet alle schade te te dekken is. Het gaat Marco Kroon ook meer om de symboliek van het geheel."

De rechtszaak tegen justitie staat los van het feit dat Kroon sinds gisteren weer aan het werk is als compagniescommandant in Oirschot. Defensie heeft hem altijd gesteund en de woede van Kroon richt zich geenszins op de krijgsmacht, zegt zijn advocaat.

Kroon draagt de Militaire Willemsorde, de hoogte militaire onderscheiding, voor heldenmoed in Afghanistan.

STER Reclame