NOS NieuwsAangepast

Hoogste Eritrese diplomaat moet Nederland verlaten

Zijlstra over Eritrese diplomaat: krachtig signaal

Nederland zet de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Eritrea uit. Tijdelijk zaakgelastigde Tekeste Ghebremedhin Zemuy van het ambassadekantoor in Den Haag is tot persona non grata verklaard.

Het gaat om een "hoogst uitzonderlijke maatregel", die wordt genomen omdat de Eritrese autoriteiten voormalige landgenoten in Nederland blijven dwingen tot het afdragen van belasting.

Minister Zijlstra schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet met de maatregel "een krachtig diplomatiek signaal" wil afgeven dat het niet gediend is van het innen van de zogenoemde diasporabelasting, waarbij "intimidatie en dwang" plaatsvinden.

Eritrea heeft in Nederland geen ambassade, maar een ambassadekantoor. Het kabinet is niet van plan dat kantoor te sluiten, zoals de Kamer had gevraagd. Zijlstra vreest dat door sluiting van de post de betrekkingen met Eritrea zo geschaad zouden worden, dat goede belangenbehartiging van Eritreeërs in Nederland eronder zou lijden.

'Onwenselijke praktijken'

Aanleiding voor de maatregel is een uitzending van het radioprogramma Argos op 23 december. Daarin was te horen hoe een Eritrese asielzoeker door het hoofd van het ambassadekantoor werd gedwongen belasting te betalen en spijt te betuigen over zijn vlucht.

Na de uitzending is de ambassadeur van Eritrea, die in Brussel is gevestigd, door Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. Volgens Zijlstra bleek uit het gesprek dat er van Eritrese zijde "geen begrip bestaat voor de grote Nederlandse politieke en maatschappelijke weerstand tegen de onwenselijke praktijken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl