Werknemers in de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML

100.000 sollicitanten voor een baan bij ASML

Chipmachinebouwer ASML, die vandaag recordcijfers bekendmaakte, is een reusachtige banenmotor. De groeiende wereldeconomie zorgt voor meer werk en een stijgende omzet en nog meer banen. Er zijn wereldwijd duizenden vacatures. Dit jaar denkt het bedrijf 3000 mensen nodig te hebben.

De personeelsafdeling draait overuren. In 2017 solliciteerden maar liefst 100.000 mensen bij het bedrijf. Uiteindelijk werden 2500 mensen aangenomen. Iets meer dan de helft komt in Nederland te werken.

De Nederlandse vijver van technici is redelijk leeggevist.

ASML-topman Peter Wennink

40 procent van de nieuwe werknemers komt uit Nederland, de rest is buitenlander. "We hebben bijna honderd nationaliteiten in Veldhoven", zegt topman Peter Wennink van de wereldmarktleider in chipmachines.

"De Nederlandse vijver van technici is redelijk leeggevist en niet iedereen heeft de geschikte technische opleiding, dus zonder buitenlandse ingenieurs kunnen we de groei niet aan."

En er is niet alleen werk voor techneuten, want ASML zorgt ook voor werk en banen bij andere bedrijven. "Wij besteden veel uit en zitten dus met andere bedrijven in een keten. Je moet het aantal benodigde werknemers daarom vermenigvuldigen met een factor 2 of 3. Dus als wij 2000 mensen aannemen, dan moeten er in de keten 4000 tot 6000 bijkomen", legt Wennink uit.

Minder flex, meer vast

Bij ASML werken wereldwijd meer dan 19.000 mensen. Het hightechbedrijf is door het gespecialiseerde en technische werk voor veel werknemers ook een soort combinatie van fabriek en universiteit. Wennink is niet bang dat op den duur niemand meer te vinden is voor het steeds toenemende werk.

De chipmachinemaker is ook bezig om de flexibele schil kleiner te maken en meer mensen in vaste dienst te nemen. Flexibiliteit met mensen die tijdelijk worden ingehuurd, om zo mee te bewegen met de golven in deze kapitaalintensieve industrie, is met een groeiende vraag en schaarste aan gekwalificeerd personeel lastig.

Detacheringsbedrijven die tijdelijk mensen leveren willen de technici en ingenieurs soms liever zelf houden in plaats van dat ze bij ASML in dienst komen. Wennink vindt dat soms lastig: "Het is niet zo dat we daardoor minder mensen hebben kunnen aannemen, maar we hadden misschien wel meer juiste mensen kunnen aannemen. Ik ben voor een vrije arbeidsmarkt."

Wij leveren de belangrijkste apparatuur om al die chips te maken.

De sterke groei van het bedrijf uit Veldhoven, met vorig jaar een recordomzet van 9 miljard euro en een jaarwinst van 2 miljard euro, heeft alles te maken met de industrie waarin het bedrijf opereert.

"Kijk om je heen: iedereen heeft de mond vol van bitcoin, blockchain, zelfrijdende auto's, kunstmatige intelligentie, en dan noem ik nog niet eens de mobiele telefoon en het werken in de cloud. Dat wordt allemaal gedreven door de elektronica-industrie, de chipindustrie, daar zijn allemaal chips voor nodig en wij leveren de belangrijkste apparatuur om al die chips te maken", stelt Wennink vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl