Arts Ronny Jackson
NOS NieuwsAangepast

Trumps arts keert president binnenstebuiten: 'Hij is topfit'

Een arts van de Amerikaanse president heeft in een persconferentie uitgebreid verteld over de gezondheidstoestand van Trump. Zijn conclusie: hij is fysiek en mentaal topfit. "Trump moet verschrikkelijk goede genen hebben."

Ronny Jackson, een legerarts, deed naar eigen zeggen op verzoek van de president een onderzoek en leek in de persconferentie weinig tot niets achter te houden. Zo werd bevestigd dat Trump iets gebruikt tegen haaruitval, dat zijn bloeddruk 122/74 was en dat hij 109 kilo weegt (ietsje zwaarder dan in september 2016). Verder neemt hij op lange reizen af en toe een slaapmiddel en mag zijn cholesterol wel iets lager.

Arts over Trump: 'Hij kan 200 worden'

Toen een journalist hem vroeg hoe de president zo gezond kon zijn, ondanks het drinken van frisdrank en het eten van McDonald's, zei Jackson dat Trump heel goede genen moet hebben. Ook zou hij als president een stuk gezonder zijn gaan eten in vergelijking met daarvoor. Verder werd uit de doeken gedaan dat Trump waarschijnlijk zo'n vier tot vijf uur per nacht slaapt.

Volgens de arts is Trump mentaal "heel scherp" en hoeft hij zich geen zorgen te maken dat dat deze ambtstermijn, "of zelfs een volgende als hij wordt herkozen", verandert. Bij een cognitieve test zou hij een maximale score hebben gehaald.

Fire and Fury

De gezondheid van Trump is recent weer onderwerp van discussie geworden, onder meer na publicatie van het boek Fire and Fury, van journalist Michael Wolff. Daarin wordt op basis van getuigenissen een beeld geschetst van een president die het niet allemaal op een rij heeft. Trump reageerde erop door te verkondigen dat hij een "stabiel genie" is.

De gezondheid van Trump (71) was, net als die van zijn rivaal Hillary Clinton overigens, al tijdens de campagne in 2016 een thema. Zijn lijfarts zei ook toen dat Trump gezond is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl