NOS NieuwsAangepast

Teleurgestelde pulsvissers zien 'gitzwarte uitkomst'

Het totaalverbod voor pulsvisserij dat het Europees Parlement wil, is een zware slag voor de sector in Nederland. De belangenorganisaties Nederlandse Vissersbond en VisNed spreken van "een gitzwarte uitkomst".

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op tong en schol. Tientallen Nederlandse kotters hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de nieuwe technologie. Hun Europese ontheffing om te pulsvissen, dreigen ze nu kwijt te raken.

"De vissers moeten technologie van vijftien jaar geleden weer gaan gebruiken. Ze moeten twee keer zoveel brandstof gaan stoken en de kwaliteit van de vis wordt slechter", zegt Pim Visser van VisNed tegen NH Nieuws. "Dit besluit is nog zwarter dan we dachten." Visser waarschuwt dat de uitkomst grote gevolgen heeft voor de vele familiebedrijven in de visserijsector.

'Voor de meesten is hun vissersbedrijf hun pensioen'

De investeringen van Nederlandse vissers in hun apparatuur bedroegen minimaal tonnen. Ze deden dat terwijl de pulsvisserij nog een onderzoeksprogramma was. "Het gaat te ver om te zeggen dat individuele vissers te vroeg investeringen hebben gedaan. Als je buurman meer vis vangt op een goedkopere manier, dan pas je je eigen vismethode aan", zegt Brussel-correspondent Thomas Spekschoor. "We moeten ook niet vergeten dat de Europese Commissie het programma voor de pulsvisserij steeds verlengde."

Wel is de Nederlandse overheid volgens Spekschoor vergeten om de andere Europese landen mee te krijgen met de nieuwe techniek. Bijna 40 procent van de Nederlandse vloot doet aan pulsvissen, in andere landen ligt dat percentage beduidend lager. "Door de effectiviteit van deze manier van vissen jaag je anderen tegen je in het harnas. Zeker als zo'n groot deel van je vloot het doet."

Ik ga weer terug van een elektrische auto naar een oude diesel.

Pulsvisser Dirk Kraak

Een van de getroffen vissers is Dirk Kraak die uit het veld is geslagen door het besluit. "De grootste verliezer is de natuur." Kraak investeerde 600.000 euro om zijn twee schepen te voorzien van pulsnetten. "We hebben alle zeilen bij moeten zetten om te innoveren en het brandstofgebruik omlaag te brengen", zei de pulsvisser in radioprogramma Nieuws & Co op NPO Radio 1.

Kraak vraagt zich af in hoeverre het nog zin heeft verder te innoveren. "Ik ga weer terug van een elektrische auto naar een oude diesel", vergelijkt hij de terugkeer van pulsvissen naar vissen met netten. Die netten heeft hij naar eigen zeggen verbrand toen hij overstapte op de nieuwe methode.

Dwaling rechtzetten

De belangorganisaties hopen dat de Europese Commissie, de Landbouw-ministers en het Europees Parlement in een nieuw overleg "de dwaling" recht gaan zetten. "We blijven lobbyen. We moeten de hoop niet opgeven", aldus de strijdlustige Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes De Bat tegen Omroep Zeeland. De provincie Zeeland is momenteel voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij.

"Tot vorige week zag het er allemaal nog redelijk uit, daarna is het gaan kantelen. Dit besluit is dramatisch en dient alleen de belangen van Franse vissers die achterhaalde technieken gebruiken. Na de aanlandplicht en de komende brexit kan de visserij dit er niet bij hebben", aldus De Bat.

De volgende stap is een onderhandelingsronde met de raad van Landbouwministers. Die wil in ieder geval een flinke inperking van het aantal pulsvissers. Of er een totaalverbod komt is de vraag, maar het zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor Nederland. "Op de een of andere manier gaat het de Nederlandse visserijsector financieel raken", zegt correspondent Spekschoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl