NOS SportAangepast

Skeletonster Bos: blij met deze beloning

Skeletonster Bos mag naar Spelen: ik besef het nog niet helemaal

Kimberley Bos was aan het trainen in Königssee toen het goede nieuws haar bereikte. De 24-jarige skeletonster mag van NOC*NSF komende maand meedoen aan de Winterspelen in Pyeongchang. "Waanzinnig. Hier heb ik de afgelopen vier jaar alles voor opzijgezet. Dit is een mooie beloning", reageerde ze op het heuglijke nieuws.

Vrijdag na de wereldbekerwedstrijd in St. Moritz, waar ze ziek de twintigste plaats behaalde en uit de vereiste top-12 van het wereldbekerklassement viel, was er even de angst voor de besluitvorming van sportkoepel NOC*NSF.

Ik vind het een hele eer om straks Nederland te vertegenwoordigen op het onderdeel skeleton.

Kimberley Bos

Dat hoefde niet, want de sportkoepel schrapte de door het IOC geschorste Russin Jelena Nikitina (vierde) uit het wereldbekerklassement. Bos schoof door naar plaats twaalf.

"Dit is echt te gek. Ik vind het een hele eer om straks Nederland te vertegenwoordigen op het onderdeel skeleton. Pyeongchang is een baan die me ligt. Ik ben er vorig jaar bij de wereldbekerwedstrijd als derde geëindigd, dus kom maar op."

Skeletonster Kimberley Bos

Voorzitter Wim Noorman, ook in Königssee aanwezig voor de laatste World Cup voor de Spelen, glunderde met haar mee. "Dit is een terecht besluit van NOC*NSF. Kimberley heeft bewezen dat ze kan meedraaien in de wereldtop. Ze zat dit seizoen al drie keer in de top-10 van een wereldbekerwedstrijd. Dat was waarschijnlijk ook in St. Moritz zo geweest als ze niet ziek was geworden. In Winterberg kwam ze in een sneeuwstorm terecht. Dat is verleden tijd. In topsport moet je vooruit. En dat is naar Pyeongchang."

Noorman noemt de kwalificatie van Bos een enorme opsteker voor de sport, maar zag tot zijn verdriet dat Joska Le Conté de kwalificatie niet redde. Op de geschoonde ranglijst bezet de tweede Nederlandse skeletonster de zeventiende plaats.

"Strikt kijkend naar de regels mag ze niet mee. Wat mij betreft misstaat ze echter niet in het olympisch deelnemersveld. Ze zat ook enkele keren dicht tegen de top-10 aan", aldus Noorman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl