Skeletonster Kimberley Bos EPA

Skeletonster Kimberley Bos komt in februari in actie bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. De 24-jarige Edese kreeg vandaag van sportkoepel NOC*NSF groen licht.

Bos moest bij de eerste twaalf in het wereldbekerklassement eindigen van NOC*NSF, maar bezette na de laatste wedstrijd in St. Moritz de dertiende plaats. Bos schuift echter in de ogen van de sportkoepel een plek op, omdat de Russin Jelena Nikitina (vierde) door het IOC is geschorst en volgens NOC*NSF niet meetelt.

Bos is de eerste die voor Nederland op de Spelen uitkomt in de discipline skeleton. Haar collega Joska le Conté slaagde er niet in zich te plaatsen, net als het bobsleeteam van Ivo de Bruin.

Bos, die vorig jaar bij de wereldbekerwedstrijd op de olympische baan in Pyeongchang verrassend als derde eindigde, had plaatsing vrijdag voor het grijpen in St. Moritz. Ziekte gooide echter roet in het eten.

Bos eindigde als twintigste in de afsluitende wedstrijd van de kwalificatieperiode. Daardoor verspeelde ze haar elfde plaats in het wereldbekerklassement. De Nederlandse zakte naar plaats dertien, maar er waren verzachtende omstandigheden.

Sneeuwstorm

Naast het feit dat ze in St. Moritz ziek aan de start stond, viel ze in december bij de wereldbekerwedstrijd in Winterberg onverwacht buiten de top-20 nadat ze in haar run te maken kreeg met een sneeuwstorm. Vijf andere skeletonsters hadden dezelfde pech, de rest van het deelnemersveld had veel betere omstandigheden.

Geschorste Russin

NOC*NSF liet alle pech bij de afweging buiten beschouwing. De schorsing van Nikitina gaf de doorslag. Dat de Russin die schorsing aanvecht bij het internationaal sporttribunaal CAS en van de internationale bobslee- en sleebond IBSF wel gewoon mag meedoen aan wedstrijden, maakt NOC*NSF niet uit.

Olympische ploeg

De olympische ploeg, met twintig schaatsers en tien shorttrackers en nu een skeletonster, staat nog niet helemaal vast. De kwalificatieperiode voor de snowboarders loopt zondag af. Freestyler Cheryl Maas mag zich opmaken voor haar derde Olympische Spelen. Freestyler Niek van der Velden en slalomspecialiste Michelle Dekker wachten nog op het verlossende woord van NOC*NSF. Dat komt volgende week.

STER reclame