Aangeslagen was ze. Kimberley Bos had rechtstreekse kwalificatie voor de Winterspelen in Pyeongchang in St. Moritz voor het grijpen, maar twee mislukte runs en de uiteindelijke twintigste plaats kostten de zieke skeletonster de benodigde positie in de top-12 van het wereldbekerklassement.

"Ik vind me een volwaardig olympiër voor Pyeongchang, maar ik heb er helaas niets over te zeggen", liep ze in het Zwitserse ski-oord vooruit op het gesprek dat bob- en sleebond BSBN aangaat met sportkoepel NOC*NSF over uitzending van de 24-jarige atlete naar Pyeongchang.

Door de twintigste plaats na twee moeizame runs zakte Bos in het wereldbekerklassement van plaats elf naar dertien. Ze had een verklaring voor haar magere optreden. Bos, vorige week in Altenberg nog zevende, is fysiek helemaal niet in orde.

Ziek

"Ik ben een dag voor Altenberg ziek geworden. Ik werd getroffen door het norovirus (darmontsteking) en daar kwam nog een griep overheen. In Altenberg had ik nog wel wat energie, hier in St. Moritz niet. Bij de start moet alles eruit. ik moest echter zo bijkomen van de start, dat dat heel veel impact had op de eerste twee bochten. Ik kon de slee niet onder controle houden."

Eerder dit seizoen had ze ook al pech in Winterberg, waar ze tijdens haar eerste run door een sneeuwstorm werd getroffen. Het kostte haar een plaats in de tweede run van de beste twintig skeletonsters. En ook heel veel punten voor het wereldbekerklassement.

Gesprek

Chef de mission Jeroen Bijl van de olympische ploeg gaf eerder al aan wel over Bos te willen praten als de kwalificatie op een haar zou stranden. Op korte termijn wordt er gesproken. Bos verwacht in het weekeinde uitsluitsel.

Voorzitter Wim Noorman van de Nederlandse bobsleebond (BSBN) denkt in een gesprek sportkoepel NOC*NSF te kunnen overtuigen om Bos toch naar de Winterspelen te sturen.

"Dat heeft ze verdiend. In St. Moritz was ze flink ziek en eerder dit seizoen had ze in Winterberg wel heel veel pech. Daar was ze een van de zeven skeletonsters die de race in een sneeuwstorm moesten afwerken. Dat zijn valide argumenten om Bos toch te sturen."

Noorman wijst er ook nog op dat Bos vorig jaar op de olympische baan in Zuid-Korea als eerste in Nederland een podiumplaats in een wereldbekerwedstrijd skeleton bemachtigde. "Die baan ligt haar dus goed."

NOC*NSF liet weten dat een besluit over Bos een kwestie van dagen is.

STER reclame